Crna hronika

VIŠI SUD ČEKA STAV TUŽILAŠTVA O JAMSTVU BIVŠEG PREDSJEDNIKA PRIVREDNOG SUDA - BLAŽA JOVANIĆA I SNEŽANE JOVIĆ!

Autor Anđela Pešić Izvor CdM

Prijedlozi za jemstvo bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića i stečajne upravnice i advokatice Snežane Jović, koji su sa ukupno 678.000 eura u nepokretnostima garantovali da se neće dati u bjekstvo ako im se ukine pritvor iz Višeg suda.

Izvor: MONDO

Kako je ranije precizirano iz Višeg suda, Jovanić je na ime jemstva ponudio 442.000 eura u nekretninama, dok je Jović ponudila 236.000 eura takođe u nekretninama.

Jovanić je 21. decembra na ročištu za kontrolu optužnice, koje ipak nije održano, zamolio vanraspravno krivično vijeće kojim predsjedava sudija Boris Savić da u što kraćem roku odluči o njegovom prijedlogu za jemstvo.

On je predočio da se u pritvoru nalazi već osam mjeseci te da smatra da visina zaprijećene kazne ne može biti razlog za njegovo držanje u pritvoru.

Jovanić je ukazao da, pored imovine koju predlaže kao garanciju, argumenti koje bi sud trebao uzeti prilikom odlučivanja su da je otac troje djece koje izdržava, da je zaposlen, da je bio predsjednik Privrednog suda, ali i prezumpcija nevinosti.

Istim povodom sudu se obratila i Jović tvrdeći da se nezakonito nalazi u pritvoru.

“Šest mjeseci sam držana u pritvoru zbog saslušanja jednog svjedoka koji nikada nije ni saslušan. Nakon tri mjeseca dodat mi je novi pritvorski osnov – opasnost od bjekstva iako sam dostavila dokaze da stan u Beogradu nije na moje ime niti posjedujem tu nekretninu.”

Pritvorski osnov opasnost od bjekstva mi je uveden nezakonito jer na te nove okolnosti nijesam saslušana, a činjenično stanje je bilo isto kao na dan hapšenja.

“Nedavanjem prava na žalbu uskraćena mi je ustavna žalba”, kazala je advokatica Jović.

Pored Jovanića, zbog stvaranja kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja na optužnici su stečajni upravnici Saša Zejak, Sanja Lješković, Ranko Radinović, Sreten Mrvaljević, vlasnici firmi za obezbjeđenje Pavić Globarević, Stana Čelebić i Darko Perović, procjenitelji Omer Markišić i Dejan Golubović, vlasnici kompanije ,,Ogimar“ Danijela i Dušan Laković.

Na optužnici su i kompanije Titan security d.o.o. Podgorica, Securitas Montenegro d.o.o. Podgorica, Top force system d.o.o. Nikšić i Ogimar MNE d.o.o. Podgorica.

Jovanić je nakon hapšenja 9. maja u Specijalnom tužilaštvu tvrdio da je posao predsjednika Privrednog suda radio savjesno i odgovorno i da nije kršio zakon.

Možda ce vas zanimati