Crna hronika

IZVJEŠTAJI SDT-A: PODNIJETE KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV SKORO 200 LICA ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL

Autor Mia Radulović Izvor CdM

Od početka godine pa do 10. oktobra Specijalnom državnom tužitlaštvu (SDT) protiv čak 199 lica podnijete su krivične prijave za krivična djela organizovani kriminal, navedeno je u izvještajima o radu SDT-a, prenosi CdM.

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

Za krivično djelo visoka korupcija SDT-u su za deset mjeseci ove godine podnijete prijave protiv 637 fizičkh lica i 21 pravno lice. Prijave su odbačene protiv 371 lica i jednog pravnog lica.

Za krivično djelo visoka korupcija nakon završene istrage optužnice su podignute protiv 32 fizička lica.

Od 1.januara do 15. maja ove godine SDT-u je podnijeto ukupno 286 krivičnih prijava, od čega za djela organizovani kriminal protiv 75 lica, a od 15. maja do 10. oktobra podnesene su prijave protiv 562 lica od čega za organizovani kriminal protiv 124 lica.

Naredbe za sprovođenje istrage za krivična djela organizovanog kriminala u izvještajnom period podnijete su u deset predmeta a protiv 73 lica, kako piše CdM.

U izvještajima, koji je potpisao glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, navedeno je da od 1.januara do 15. maja ove godine iz ranijeg perioda ostale 43 neriješene prijave za organizovani kriminal, pa je u radu za pet mjeseci ove godine bilo ukupno 118 prijava.

“Od tog broja u izvještajnom period riješeno je 33 krivične prijave. Za deset lica donijeta su rješenja o odbačaju krivičnih prijava, naredne o sprovođenju istrage donijete su protiv 21 lica, dok su prijave protiv dva lica ustupljene drugom tužilaštvu”, naveo je Novović u izvještaju o radu SDT-a za prvih pet mjeseci ove godine.

Od 15.maja do 10.oktobra, a,kako se ističe, iz ranijeg perioda, u radu su ostale prijave protiv 85 fizičkih i tri pravna lica za krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala, tako da je su za pomenutih pet mjeseci u radu bile prijave protiv 209 fizičkih i tri prana lica.

“Od tog broija u izvještajnom period riješeno je krivičnih prijava protiv 80 lica. Protiv 27 lica donijeta su rješenja o odbačaju krivičnih prijava, naredbe o sprovođenju istrage protiv 52 lica, dok je protiv jednog lica donijeta naredbaa o obustavi istrage. Na kraju izvještajnog perioda u radu je ostalo prijava protiv 129 fizičkih i tri pravna lica”, konstatuje u izvještaju za period od maja do oktobra.

Za prvih deset mjeseci podignute su optužnice za ukupno 13 predmeta protiv 44 fizička i jednog pravnog lica i to za teška ubistva i teška ubistva u pokušaju, stvaranje kriminalne organizacije, te neovlašćena proizvodnja I stavljanje u promet opojnih droga.