Crna hronika

VIŠI SUD ZATRAŽIO IZJAŠNJENJE SDT-A O JEMSTVU ZA PETRA LAZOVIĆA

Autor Mia Radulović Izvor RTCG

Predlog pravnih zastupnika Petra Lazovića, uhapšenog službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost, da se prihvati jemstvo od 6,2 miliona eura u nekretninama i novcu da bi se on branio sa slobode, Viši sud je poslao Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) na izjašnjenje

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

Ta informacija potvrđena je Portalu RTCG u Višem sudu, uz napomenu da će, nakon što SDT pošalje izjašnjenje, donijeti odluku o ponuđenom jemstvu.

Obzirom na kompleksnost predmeta, kako nam je saopšteno, može se očekivati hitnost u postupanju sudstva. 

Lazović, koji je uhapšen u julu osumnjičen je za pripadnost kriminalnoj organizaciji, zloupotrebu položaja, šverc droge i oružja.

Možda ce vas zanimati

Petar Lazović je sin Zorana Lazovića koji je do 1. marta 2021. godine, kada je smijenjen, bio šef Sektora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala.

U Crnoj Gori je aktuelna afera o potencijalnoj umiješanosti visokih policijskih službenika u organizovani kriminal.

Lazović je u nedavnom pismu javnosti odbacio sve optužbe.

MANS je nedavno pozvao Specijalno državno tužilaštvo da posebno ispita motivaciju bilo koga van porodičnih krugova porodice Lazović, da kao garanciju dostupnosti Petra Lazovića organima gonjenja, ponudi višemilionsku imovinu. Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac saopštio nam je da je u ovom slučaju potrebna detaljna finansijska istraga, prenosi portal RTCG.

Sudija za istragu Višeg suda nedavno je odredio specijalnom tužiocu Saši Čađenoviću pritvor do 30 dana zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i četiri krivična djela zlopotreba službenog položaja. Tužilaštvo tereti Sašu Čađenovića da je pripadnik kriminalne organizacije koju je formirao odbjegli Radoje Zvicer, za šta tereti i Petra Lazovića. Tokom saslušanja, Čađenović je negirao krivicu.

Portal Libertas pres objavio ranije je da se u dokumentima Europola kao članovi "kavačkog klana" pominju policijski službenici, Petar Lazović i Ljubo Milović, koji su, prema tim navodima, uključeni u šverc kokaina iz Latinske Amerike u Evropsku uniju i Australiju.

"Kavački klan" je organizovana kriminalna grupa iz Kotora koja je u sukobu sa konkurentskim "škaljarskim" od 2014. godine, kada je u Valensiji nestalo nekoliko stotina kilograma kokaina, a u njihovim obračunima je tokom proteklih sedam godina poginulo preko 50 osoba.