Crna hronika

CRNOGORCI DIO BALKANSKOG KLANA AKTIVNOG U EKVADORU!

Autor Mia Radulović Izvor RTCG

Balkanski klan aktivan je u Ekvadoru, a uključuje i crnogorske kriminalce, prenio je kolumbijski list "El Pais" u onlajn izdanju.

Izvor: Profimedia

Kako se navodi, Meksiko i Ekvador dogovorili su se u četvrtak da promovišu ponovno aktiviranje odbora za saradnju protiv trgovine drogom, u trenutku "kada se ekvadorska država sa talasom kriminalnog nasilja uz učešće moćnih meksičkih kartela", piše portal RTCG.

Dogovor je postignut na kraju zvanične posjete koju je predsjednik Ekvadora Giljermo Laso obavio svom meksičkom kolegi Andresu Manuelu Lopezu Obradoru, u kojoj je razgovarano „o bezbjednosnim izazovima na regionalnom nivou, a posebno u obe zemlje“, saopštilo je Predsjedništvo Meksika.

Ekvador je poslednjih godina postao polazna luka za hiljade tona kokaina iz Kolumbije i Perua prema za međunarodnom tržištu, a u to i poprište krvavih sukoba između lokalnih bandi u službi međunarodnih mafija, prenosi portal RTCG.

Pored kolumbijskih organizacija, u Ekvadoru djeluju karteli Sinaloa i Halisko Nueva Generasion, najmoćniji u Meksiku, prema studiji Kolumbijske opservatorije za organizovani kriminal (OCCO).

"Otkrivena je i aktivnost emisara 'Balkanskog klana', koji čine Albanci, Rusi, Hrvati, Crnogorci i Srbi", navodi list "El Pais". 

Kriminalno nasilje primoralo je vladu Ekvadora da uvede noćni policijski čas u provincijama Esmeraldas, Santo Domingo de los Kačilas i Gvajas, koje su najteže pogođene ovom pojavom, prenio je list.