Crna hronika

PONOVNO SUĐENJE AMARU KADIĆU ZA POKUŠAJ UBISTVA KONATARA JE POČELO

Autor Anastasija Đonović

Kadić je, prema otužnici, ispred porodične kuće pucao u Konatara i ranio ga sa dva projektila iz pištolja, prenose Vijesti.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Bjelopoljac Amar Kadić ponovio je da nije pokušao da ubije sugrađanina Bojana Konatara, 28. jula 2021. godine na Zaimovića livadama.

To je rekao juče u Višem sudu u Bijelom Polju, pred kojim za pokušaj ubistva odgovara u ponovnom postupku, nakon što je prvostepenu presudu ukinuo Apelacioni sud.

Opet je rekao da tog dana nije ni bio na tom mjestu, već na roštilju i da ima svjedoke...

Kadić je, prema otužnici, ispred porodične kuće pucao u Konatara i ranio ga sa dva projektila iz pištolja.

Njegov pravni zastupnik, advokat Nebojša Golubović tražio je da se iz spisa predmeta izuzme službena zabilješke policajaca iz CB Bijelo Polje, od 31. jula 2021. godine, o pregledu vozila Konatara nakon vještačenja vozila u Forenzičkom centru, kao pravno nevaljan dokaz.

Naime, nakon vještačenja vozila u Forenzičkom centru i preuzimanja istog, Konatar je pozvao policiju i obavijestio ih da postoje tragovi u vozilu, za koje misli da nisu navedeni u izvještaju.

”Tužilaštvo je napravilo unikatan slučaj u sudskoj praksi: da je jedno vozilo koje je upućivano na vještačenje - vraćeno, pa je nakon toga pregledano. Sve što je rađeno nakon prvog pregleda vozila u Forenzičkom centru je pravno nevaljan dokaz, jer je to vozilo pregledano u privatnoj garaži, a ne kako nalažu pravila, u Forenzičkom centru. Mi osnovano sumnjamo u dokaze i tragove koji su nađeni i konstatovani naknadno”, kazao je Golubović.

Istakao je da je takav dokaz uticao na balističko i trasološko vještačenje, odnosno dao pogrešne smjernice, zbog čega je tražio da se dokazi izuzmu iz spisa, a vještaci nakon toga ponovo izjasne.

Sudija Ivan Adamović odredio je saslušanje službenika CB Bijelo Polje Branislava Šćekića, nakon čega će odlučiti o predlogu odbrane.

NIje prihvaćen predlog odbrane da se ponovo saslušaju svjedoci braća Faik i Esad Brzać, koji su pružili alibi Kadiću, već su pročitani raniji iskazi, u kojima su tvrdili da su bili s njim na roštilju.

Suđenje se nastavlja 1. decembra.