Crna hronika

PUT JOVANA VUKOTIĆA DO VOĐE ŠKALJARSKOG KLANA, UBISTVO KOJE JE PROMIJENILO SVE!

Autor Anđela Pešić Izvor Standard

Vukotić je apsolutni vođa klana iz Kotora postao 2020. godine, kada se u Atini dogodilo ubistvo koje je sve promijenilo.

Izvor: Kurir

Vukotić je apsolutno vođstvo nad organizovanom kriminalnom grupom “škaljari” preuzeo nakon ubistva njegovog kuma Igora Dedovića u Atini 19. januara 2020. godine.Ubistvo Dedovića bilo je posebno brutalno.

Vođe škaljaraca Stevan Stamatović i Dedović bili su u društvu supruga i djece, a na njih je pucano u prepunom restoranu u kvartu u Atini, gdje su živjeli. Sve se dogodilo u roku od 30 sekundi.

Maskirani napadači

Četvorica napadača sa kapuljačama na glavama, u tamnim jaknama i maskirnim pantalonama ušla su u restoran u kom su „škaljarci“ večerali s porodicama.

Prišli su stolu i ubili prvo Dedovića, a potom i Stamatovića, koji nisu stigli da odreaguju.

Ubice su potom izašle iz lokala i pobjegle automobilom koji ih je čekao.U pucnjavi je ranjena i jedna žena, koja je prevezena u bolnicu.

Za Dedovićem je u tom trenutku bila raspisana potjernica zbog pokušaja dvostrukog ubistva Vojina Stupara i Miloša Radonjića, krajem marta 2016. godine u Kotoru, a koji su navodno bliski kavačkom klanu.

Dedović je povezivan i sa švercom tone kokaina, koji je nađen u Crnom moru kod obale Rumunije 2019. godine, kada su lišeni slobode dvojica Vranjanaca.

Sa druge strane, Stamatović je važio za vođu zagoričana, kriminalne grupe iz Podgorice, koja je blisko sarađivala sa „škaljarcima“. Stamatovića su srpski organi provjeravali i zbog ubistva Aleksandra Stankovića, poznatijeg kao Sale Mutavi, jer se u vrijeme likvidacije, 13. oktobra 2016. godine, nalazio u Beogradu, nakon čega se vratio u Podgoricu.

Nakon Dedovićevog ubistva Vukotić se, u bezbjednosnim krugovima, pominjao kao apsolutni vođa škaljarskog klana. To je konstatovano u Procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA 2021).

”Nakon ubistva Igora Dedovića, primat apsolutnog vođe preuzeo je Jovan Vukotić i on je isključivi donosilac odluka”, piše u SOCTA.

Škaljarska grupa, kojom je Vukotić rukovodio, navodno sarađuje sa pet organizovanih kriminalnih grupa iz Crne Gore i regiona.