Crna hronika

RATOVALI PREKO ČITULJA: Zvicer Vukotića nazvao manekenom, ubijeni vođa škaljaraca NAJAVIO OSVETU za ubistvo oca

Autor Anđela Pešić Izvor Kurir

Crnogorski klanovi, među kojima rat bukti gotovo osam punih godina, nakon likvidacija istaknutih članova u čituljama koje su davali u dnevnim novinama nerijetko su najavljivali osvetu i slali signale suparničkoj strani.

Izvor: Kurir

Vjerovatno najpoznatija čitulja bila je posvećena Vladimiru Roganoviću, a dao ju je navodi vođa kavačkog klana Radoje Zvicer. Prema tadašnjim navodima, ovom čituljom on je poručio sada ubijenom Jovanu Vukotiću i njegovom bratu Igoru, da se rat neće završiti.

Izvor: Kurir

"Da ovakvog momka prevare manekeni i lisice, jednostavno ne ide. Poslednji pozdrav, bato", pisalo je u toj čitulji.

Kako se spekulisalo, "manekenom" je Zvicer tada nazvao Jovana Vukotića, a njegov brat Igor, koji je i dan danas u bjekstvu, bio je "lisica" iz ove čudnovate čutulje.

Jovan Vukotić, koji je u četvrtak uveče ubijen u Istanbulu pred suprugom i ćerkom, takođe se čituljom oprostio od svog kuma Igora Dedovića koji je zajedno sa Stevanom Stamatovićem ubijen u Atini.

"Ova živa polovina mene ti poručuje da mirno spavaš i budeš ponosan. Ja živim za ono za šta bi ti živio da si na mom mjestu, kume. Tvoj odlazak nam daje još veću snagu da ne posustajemo", ovim riječima se od ubijenog kuma Igora Dedovića oprostio Jovan Vukotić.

Izvor: Kurir

Sličan scenario dogodio se i u aprilu 2019., kad je ubijen otac Jovana Vukotića, Veselin Vukotić. Posebnu pažnju privukla je čitulja njegovog sina Jovana:

"Ponestalo mi je riječi. Nismo stigli da se oprostimo pred tvoj vječni odlazak na junačko Čevo. Tvoja smrt je danas probudila ono što sam zadnjih godina umirivao u sebi. Svako zna šta mu je činiti! Obraz ćemo sačuvati kako si nas učio cijelog života, a život je prolazan. Neka ti je vječna slava i hvala."

Izvor: Kurir

Osvetu su preko čitulja najavili i pripadnici kavačkog klana kada je Zvicerov kum Marko Vuković u januaru 2020. ubijen na Bežanijskoj kosi.

"Ne mogu ološi i bagra da ubiju ono ljudsko što si imao u sebi, to je vječno: riječ, obraz, pažnja, poštenje i dostojanstvo, ne znaju oni šta je to. A nesojima koji kukavički sa leda udariše, plašeći se da stanu pred takvim čovjekom, neka Bog sudi", stoji u čitulji.