Crna hronika

NASLIJEDIO KLAN OD KUMA, BIO STALNA META KAVČANA! Ko je bio Jovan Vukotić, APSOLUTNI vođa škaljarskog klana!?

Autor Kristina Mitrović Izvor mondo.rs Izvor Kurir

Jovan Vukotić, vođa Škaljaraca ubijen je u Turskoj, a kako su mediji prenosili, on se navodno između ostalog sumnjičio da je podstrekivao osumnjičenu kriminalnu grupu na ubistvo Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović/Instagram/Printscreen/Kurir/Dado Đilas

Vođa škaljarskog klana Jovica Vukotić ubijen je večeras u Turskoj. Kotoranin je u tajnim policijskim spisima označen kao apsolutni vođa škaljarskog kriminalnog klana. Ovo je konstatovano u Proceni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA 2021) usvojenoj u martu, objavljivale su Vijesti na osnovu saznanja iz bezbjednosnog sektora. 

Međuresorski tim koji je radio na prikupljanju podataka o kriminalu koji je pretnja po bezbjednost Crne Gore, zabilježio je da je Vukotić apsolutno vođstvo nad tom organizovanom kriminalnom grupom preuzeo nakon ubistva njegovog kuma Igora Dedovića u Atini 19. januara 2020. "Nakon ubistva Igora Dedovića, primat apsolutnog vođe preuzeo je Jovan Vukotić i on je isključivi donosilac odluka", piše u SOCTA, tvrdi sagovornik Vijesti.

Vukotić je pobjegao u avgustu iz naše zemlje i nalazio se na međunarodnoj potjernici, a kako su mediji ranije prenosili on se navodno sumnjiči da je podstrekivao osumnjičenu kriminalnu grupu na ubistvo Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana, navodne vođe kavačkog klana.

Njima je u januaru 2021. sačekuša trebalo da bude spremljena na aerodromu u Tivtu, ali je crnogorska policija otkrila planove za likvidaciju i sprečila kobni ishod. Za sada se ne zna sa kakvim dokazima raspolaže SDT kada je riječ o navodnom pripremanju ove likvidacije.

Vukotić je navodno predvodio kriminalnu oganizaciju koja je imala organizovane grupe za nabavku eksploziva, vozila i plovnih prevoznih sredstava. Takođe, bio je sumnjičen da je podstrekivao osumnjičenu kriminalnu grupu na ubistvo Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

IZBJEGAVANJE SMRTI U VIŠE NAVRATA

On je za samo nekoliko mjeseci krajem 2019. i tokom 2020. čak tri puta je bio na meti suprotstavljenog kavačkog klana, koji su imali namjeru najprije da ga otruju, zatim ubiju iz puške, a potom i raznesu eksplozivom koji bi nosio dron. Prema pisanju Pobjede, čak dva plana za likvidaciju Vukotića u istražnom zatvoru Spuž propala su u julu 2020, iako je vođa "kavčana" Radoje Zvicer sa jednim od svojih najbližih saradnika, Milanom Vujotićem, do detalja isplanirao i organizovao ubistvo u zatvoru.

Zatrovan ručak

Podsjetimo, samo dva mjeseca ranije, u maju iste godine, i Zvicer je bio teško ranjen u napadu u Ukrajini. Kako se sumnjalo, na meti "kavčana" Vukotić je bio i u decembru 2019, dok je boravio u Centralnom zatvoru u Beogradu. Tada je, kako se sumnjalo, grupa mladića obučenih u policajce planirala da vjerenici vođe "škaljaraca", koja mu je svakodnevno dostavljala hranu, u obrok sipa cijanid. Međutim, ove sumnje nikada nisu dokazane i protiv četvorice osumnjičenih za pokušaj trovanja postupak za to krivično djelo je obustvaljen.

- Koliko su bili uporni u tome da ga ubiju, najbolje svjedoče spisi Specijalnog državnog tužilaštva u kojima se navodi da su, čim je 2020. godine Vukotić izručen Crnoj Gori iz Beograda, osmislili novu strategiju - da ga ubiju iz puške ili drona - objašnjavaju izvori iz istrage i dodaju da nijedan plan nisu uspjeli da realizuju.

Zvicer: Ma ko veli da je to lako, da mu oca je*em

Jedan od ključnih dokaza crnogorskog tužilaštva u postupku protiv Radoja Zvicera, koji je u bjekstvu i za kojim je raspisana potjernica, presretnuta je komunikacija putem Skaja u kojoj navodno daje instrukcije i nervozno kritikuje pripadnike klana angažovane na likvidaciji Jovana Vukotića zbog toga što odugovlače sa planom. U jednoj od poruka navodno se Zvicer ostalim članovima grupe obraća rečima: "Vjere u sebe nemate, to je ođe najviši problem".

- Nemate vi samopouzdanja!!! - dodaje Vujotić, koji je takođe u bekstvu.

- Previše ljudi je u sve ovo uključeno i vi tražite još još... sinoć legnemo sa stolarom, budimo se sa variocem. Morate biti odlučni i smireni. Vi treba da pošaljete po jedan metak. Daj, smirite se malo, kumim ve bogom. Ponašate se kao da vas guramo u vatru. Ma ko veli da je to lako, da mu oca je*em, zato ste došli, dva najbolja da ga oderete, nema što niste činjeli, tri puta teže od toga - navodno im piše Zvicer u sledećoj poruci i dodaje: "Ne guramo nikoga i nećemo. Kratko i jasno. Ko će da radi, neka krene u kanal da sređuje, neka završi, držaće. Neka ujutro bude na upucavanje. Lako nije, nego je teško. Ali sad samopouzdanje, a ne mrak na oči".

Prvobitni plan je bio da u kanalu u blizini zatvora čekaju pogodan trenutak i pucaju u njega iz puške sa optičkim nišanom kada se pojavi na prozoru. U slučaju da to ne uspije, imali su i rezervnu opciju. Zbog pomaganja u tome, podsjetimo, nedavno je uhapšen i zatvorski stražar Vladan Lučić.

- Plan B podrazumijevao je da zatvorski čuvar Vladan Lučić zatvori kapiju prostora za šetnju unutar istražnog zatvora Spuž i onemogući eventualno bjekstvo Vukotića, koji je trebalo da se napadne i iz vazduha dronovima na koje su bile prikačene bombe - prenose oni.

Zvicer ranjen u Kijevu

Radoje Zvicer, vođa kavačkog klana, u maju 2020, samo dva mjeseca prije nego što je, prema tvrdnjama crnogorskog tužilaštva, isplanirao i naredio ubistvo Vukotića, bio je teško ranjen u Kijevu u Ukrajini. Na njega su napadači, koji su kasnije uhapšeni, pucali ispred zgrade u kojoj je boravio sa suprugom Tamarom Zvicer. Na snimcima sa sigurnosnih kamera vidi se kako je supruga vođe "kavčana" u trenutku napada na njega iz zgrade izletjela sa pištoljem i tako najvjerovatnije spasla život suprugu.

- Poslije borbe za život, Zvicer se brzo oporavio i, sudeći po rezultatima istrage, najvjerovatnije krenuo u kontranapad, vjerujući da iza pokušaja njegove likvidacije stoji suprotstavljena kriminalna grupa - objašnjava sagovornik Kurira.

Izvor: detective-info.com.ua

Transport helikopterom

Vođa "Škaljaraca" u to vrijeme u zatvoru je boravio zbog optužbi da je pucao na Tamaru Zvicer, suprugu Radoja Zvicera, i pripadnike kavačkog klana Vojina Stupara i Miloša Radonjića. Ta istraga, međutim, obustavljena je pošto je Vukotić dostavio dokaze da se u vrijeme kada je na njih pucano nalazio u inostranstvu.

Vukotić je, podsjetimo, u Crnu Goru izručen iz Srbije u februaru 2020. helikopterom, u najvećoj tajnosti. Poslije okončanja istrage zbog koje je prebačen u Spuž, pušten je na slobodu krajem jula iste godine. I za njim je nedavno raspisana poternica.