Crna hronika

PLANIRAO UBISTVO VUKOTIĆA: TERZIĆ UHAPŠEN I VRAĆEN U SPUŠKI ZATVOR SA GLAVNE PRIJAVNICE

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

Pljevljak Igor Terzić, kojem Specijalno državno tužilaštvo stavlja na teret da je učestvovao u planiranju ubistva Kotoranina Jovana Vukotića, uhapšen je odmah nakon što je napustio glavnu prijavnicu UIKS-a i sproveden u Istražni zatvor, saznaje Pobjeda.

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

Kako je Pobjedi nezvanično saopšteno, Terzić se kratko našao na slobodi. Izašao je iz zatvora, gdje je bio zbog drugog krivičnog djela, ali su ga sačekali policajci sa fantomkama i dugim cijevima, uručili mu rješenje o lišenju slobode i vratili u zatvor. U bezbjednosnim službama, Terzić je označen kao član kavačkog klana i dio je dvanaestočlane kriminalne grupe.

Prema stavu tužilaštva, na čelu organizacije je Vukotićev sugrađanin – Radoje Zvicer koji je u bjekstvu. Članovi kriminalne grupe su Milan Vujotić, Kotoranin Slobodan Kašćelan, koji se nalazi u Istražnom zatvoru, zatvorski službenik Vladan Lučić, Dragan Knežević, Goran Vukčević, Stefan Kraljević, Danilo Bakić, Radovan Vujović, Filip Knežević i Ratko Živković.

Jovan Vukotić, vođa škaljarskog klana, krajem 2019. i tokom 2020. čak tri puta je bio na meti članova suprotstavljenog kavačkog klana koji su imali namjeru da ga otruju, zatim ubiju iz puške, a potom i raznesu eksplozivom koji bi nosio dron. Kako je Pobjeda ranije pisala, čak dva plana za likvidaciju Vukotića u istražnom zatvoru Spuž propala su u julu 2020, iako je vođa ,,kavčana“ Radoje Zvicer sa jednim od svojih najbližih saradnika Milanom Vujotićem, do detalja isplanirao i organizovao ubistvo u zatvoru, piše Pobjeda.

Samo dva mjeseca ranije, u maju iste godine, Zvicer je teško ranjen u napadu u Ukrajini. Kako se sumnjalo, na meti ,,kavčana“ Vukotić je bio i u decembru 2019, dok je boravio u Centralnom zatvoru u Beogradu. Tada je, kako se sumnjalo, grupa mladića obučenih u policajce planirala da preko njegove vjerenice, koja mu je svakodnevno dostavljala hranu, u obrok sipa cijanid. Protiv četvorice osumnjičenih za pokušaj trovanja postupak za to krivično delo je obustavljen.Kava

Jedan od ključnih dokaza crnogorskog tužilaštva u postupku protiv Radoja Zvicera, koji je u bjekstvu i za kojim je raspisana potjernica, presretnuta je komunikacija putem Skaja u kojoj navodno daje instrukcije i nervozno kritikuje pripadnike klana angažovane na likvidaciji Jovana Vukotića zbog toga što odugovlače sa planom. U jednoj od poruka navodno se Zvicer ostalim članovima grupe obraća rečima: ,,Vjere u sebe nemate, to je ođe najviši problem“.

"Nemate vi samopouzdanja", dodaje Vujotić, koji je takođe u bjekstvu.

"Previše ljudi je u sve ovo uključeno i vi tražite još još… sinoć legnemo sa stolarom, budimo se sa variocem. Morate biti odlučni i smireni. Vi treba da pošaljete po jedan metak. Daj, smirite se malo, kumim ve bogom. Ponašate se kao da vas guramo u vatru. Ma ko veli da je to lako, da mu oca je*em, zato ste došli, dva najbolja da ga oderete, nema što nijeste činjeli, tri puta teže od toga – navodno im piše Zvicer a u sljedećoj poruci i dodaje: ,,Ne guramo nikoga i nećemo. Kratko i jasno. Ko će da radi, neka krene u kanal da sređuje, neka završi, držaće. Neka ujutro bude na upucavanje. Lako nije, nego je teško. Ali sad samopouzdanje, a ne mrak na oči“.

Prvobitni plan je bio da u kanalu u blizini zatvora čekaju pogodan trenutak i pucaju u njega iz puške sa optičkim nišanom kada se pojavi na prozoru. U slučaju da to ne uspije, imali su i rezervnu opciju, prenosi Pobjeda,

"Plan B podrazumijevao je da zatvorski čuvar Vladan Lučić zatvori kapiju prostora za šetnju unutar Istražnog zatvora u Spužu i onemogući eventualno bjekstvo Vukotića, koji je trebalo da se napadne i iz vazduha dronovima na koje su bile prikačene bombe", navodi se u spisima.

Tužilaštvo je Terzića teretilo da je u maju 2018. godine formirao desetočlanu kriminalnu organizaciju koja se bavila uličnom prodajom kokaina, švercom marihuane, nedozvoljenim držanjem oružja, ali i davanja i primanja mita.

Na optužnici se našao i inspektor za droge Ivan Cvijović kojeg je Terzić u februaru optužio da mu je tražio mito u zamjenu za informacije koje policija posjeduje o osobama iz kriminalnog miljea.

Terzićeva kriminalna grupa razotkrivena je u policijskoj akciji ,,Toranj“ dok je on bio u spuškom zatvoru, zaključuje Pobjeda.