Crna hronika

FORMIRAN PREDMET: SDT IZVIĐA MOGUĆE NEZAKONITOSTI U UIKS-u

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet po prijavi čelnika Sindikata uprave i pravosuđa kojom sumnjiče pomoćnika direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Gorana Maraša za više nezakonita djela, prenosi Pobjeda.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Državni tužilac i portparol u Specijalnom državnom tužilaštvu Vukas Radonjić saopštio je Pobjedi da je 27. jula ove godine, nakon razgovora specijalnog tužioca sa Vladimirom Perovićem i Nenadom Rakočevićem, formiran krivični predmet radi utvrđivanja osnova sumnje da je, od strane službenih lica Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, učinjeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti.

“U toku je izviđaj, a o procesnim radnjama koje se preduzimaju i planiraju, nećemo govoriti, zbog zaštite interesa postupka”, kazao je tužilac Radonjić za Pobjedu.

On je naglasio da je u okviru predmeta evidentirana i informacija koju su tada predstavnici Sindikata uprave i pravosuđa dostavili SDT-u.

Predstavnici Sindikata su u otvorenom pismu predočili javnosti da su od premijera Dritana Abazovića tražili smjenu i procesuiranje Maraša do kojeg ipak nije došlo zbog čega su „predstavnici Sindikata u ime svih časnih i poštenih kolega UIKS-a odlučili da javno započnu objavljivanje svih nezakonitih djela i nepočinstava“ Maraša, koja su u posjedu njihovih saznanja, podsjeća Pobjeda.

U prvom obraćanju javnosti, Rakočević dovodi u vezu pronalazak skupocjenog telefona u pritvorskoj sobi Budimira Krstovića sa Marašom koji ga je posjetio dan nakon hapšenja, mimo svih propisa i procedura posjetio Maraš.

Rakočević navodi da je u ćeliji Miloša Medenice do sada pronađeno osam mobilnih telefona a u vezu sa tim dovodi opet Maraša, koji je usmenim naređenjem naložio da se u sobu Miloša Medenice premjesti pritvorenik sa nadimkom ,,Dugi“.

“Simptomatično je da nakon što se oduzmu telefoni u pomenutoj pritvorskoj sobi, veoma brzo nakon toga pomoćnik direktora zove na razgovor pritvorenika „Dugi“ kome po difoltu ne prisustvuje niko osim njih dvojice. Svaki put nakon ovih razgovora u poznatoj pritvorskoj sobi pomenutih osoba obavezno se nanovo pronađe i oduzme novi mobilni telefon”, pojašnjava Rakočević za Pobjedu.

On je pozvao odgovorne da što hitnije reaguju u ovom slučaju. Sa druge strane, iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) su navode Rakočevića ocijenili kao vrhunac cinizma i arogancije, te da su umjesto paušalnih „rekla kazala“ činjenica očekivali konkretizaciju stanja u UIKS-u i navodnih krivičnih djela

Tagovi