Crna hronika

AKCIJA "FLORIDA I": OSAM LJUDI UHAPŠENO JUTROS, 11 VEĆ IZA REŠETAKA! Bili u međunarodnom lancu ŠVERCA NARKOTIKA

Autor Jovana Raičević

Krivičnom prijavom Specijalnog državnog tužilaštva obuhvaćeno je 28 osoba za koje se vjeruje da su bili u međunarodnom kriminalnom lancu šverca narkotika, saopšteno je iz Uprave policije.

Izvor: Uprava policije

U policijskoj akciji SPO u zoru uhapšeno je osam osoba dok je 11 koji se nalaze na spisku za hapšenje SDT-a trenutno u zatvoru.

saradnji sa organima za sprovođenje zakona Srbije, Italije, Hrvatske, Slovenije, Španije, Portugala i Holandije, procesuirala 28 lica – pripadnika međunarodne kriminalne organizacije koji se dovode u vezu sa krijumčarenjem 6,1 tone kokaina na transnacionalnom nivou.

Krivičnom prijavom obuhvaćeni su L.C. (47) i S.A. (45), državljani Italije, zatim D.V. (39), F.R. (35), D.G. (62), N.P. (55), N.G. (48), S.M. (42), R.V. (39), I.A. (31), J.V. (26), M.R. (34), B.V. (50), M.L. (58), J.E. (27), Ž.D. (48), M.Đ. (60), V.R. (52), T.B. (39), N.M. (31), V.L. (48), N.M. (43), A.M. (32), D.Ž. (69), D.M. (48) i Z.G. (43), državljani Crne Gore, kao i S.M. (45) i A.D. (46), državljani Republike Srbije.

Pogledajte video hapšenja:

Navedena lica su osumnjičena za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Prilikom finalizacije aktivnosti, policijsko-tužilačke mjere i radnje sprovedene su na teritoriji sedam zemalja, a izvršeni su pretresi na ukupno 52 lokacije.

U Crnoj Gori je u sprovođenju navedenih aktivnosti učestovalo 200 službenika Uprave policije. Izvršeni su pretresi na ukupno 33 lokacije u našoj državi i tom prilikom pronađeno je i oduzeto više desetina hiljada eura, skupocjeni satovi, bankovne kartice, dokumenta, municija i oružje, vozilo i gliser.

Slobode je lišeno osam osoba - R.V. (39) iz Nikšića, D.G. (62) iz Kotora, S.M. (42) iz Podgorice, N.P. (55) iz Kotora, B.V. (50) iz Kotora, N.G. (48) iz Danilovgrada, J.E. (27) iz Kotora i M.R. (34) iz Podgorice, dok su I.A. (31), F.R. (35), M.L. (58), J.V. (26) trenutno nedostupni nadležnim organima. D.V. (39) je prethodno lišen slobode u Republici Srbiji po međunarodnoj potjernici zbog drugih krivičnih djela.

Ž.D., M.Đ., V.R., T.B., N.M. (31), V.L., N.M. (43), A.M., D.Ž., D.M. i Z.G. lišeni su slobode na Arubi 2020. godine i oni su osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora.

Naime, Uprava policije je tokom 2019. godine otpočela policijsko-tužilačke mjere i radnje na prikupljanju dokaza za grupu lica sastavljenu od državljana Crne Gore, Italije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Velike Britanije, a za koje se sumnjalo da se bave transnacionalnim krijumčarenjem opojne droge kokain rutom Južna Amerika – Evropa, korišćenjem različitih vrsta plovila. Prikupljena saznanja, stepen organizovanosti i modus operandi ukazivali su na to da je grupa bila aktivna i u prethodnom periodu.