Crna hronika

LAZOVIĆ UPUTIO PISMO NADLEŽNIMA: "SPEKULACIJE MEDIJA IMAJU ZA CILJ MOJE MOGUĆE UKLANJANJE SA LICA ZEMLJE!"

Autor Jovana Raičević Izvor Standard

Službenik ANB-a Petar Lazović, koji je uhapšen 18. jula ove godine je mjesec dana prije hapšenja uputio pismo čelnicima pravosuđa, ANB-a, Uprave policije i skupštinskog odbora za bezbjednost u kojem ih upozorava na ''medijske špekulacije", prenosi Standard.

Izvor: Uprava policije

Lazović je, preko svoje advokatice Maje Zeković, pismo uputio 14. juna, i to na adrese VD VDT Maje Jovanović, SDT Vladimira Novovića, direktora ANB-a Sava Kentere, direktora UP Zorana Brđanina, potpredsjednika Vlade Raška Konjevića i Odbora za bezbjednost Skupštine CG, piše Standard.

Lazović je ukazao na spregu određenih krugova vlasti i medija koji, kako tvrdi, selektivno objavljuju tajne podatke čime ga unaprijed optužuju.

“Kompilacija podataka koje posjeduju državni organi i koji bi po Ustavu i zakonu morali biti čuvani kao službena tajna, na volšeban način dospijevaju do javnosti. Postavlja se logično pitanje – kojim kanalima tajni podaci dospijevaju u medije i zašto se podaci objavljuju selektivno? Naravno, podaci bez provjere, predstavljeni tako da unaprijed optužuju i stvaraju negativnu sliku o pojedincu”, navodi se u dopisu Lazović u koji je Standard imao uvid.

Napominje da se na taj način obesmišljava pravo na poštovanje prezmpcije nevinosti, utiče na javnost stvaranjem, unaprijed i bez dokaza, utiska o krivici pojedinca, a naravno utiče se na postupanje državnih organa.

“Opštepoznato je da državni organi zaziru od medijskog eksponiranja i nastoje svoje djelovanje upodobiti što je više moguće stvaranju slike o sebi u javnosti, kao efikasnim i djelotvornim. U takvoj “efikasnosti” samo se krše osnovna ljudska prava medijski označenog pojedinca, a protok vremena najčešće pokaže da od krivice, medijski označenih lica, nema ništa. Da je kampanja i kršenje svih osnovnih ljudskih prava bilo potrebno samo da bi se nečija karijera uništila, da bi se neko uklonio sa puta profesionalnog napredovanja ili ostvario neki drugi lični i najprizemniji cilj”, piše u pismu.

Nadalje u dopisu Lazović pšonavlja da je objavljivanje “neprovjerenih i netačnih, ali sasvim sigurno podataka koji su morali biti najstrože čuvana tajna”, predstavlja direktno kršenje pretpostavke nevinosti, uskraćivanje prava na odbranu i djelotvoran pravni lijek.

“Masivnost i širina ove kampanje odsustvo bilo kakve reakcije u cilju uspostavljanja sistema postojanja osnovnih ljudskih prava, ukazuju da Petar Lazović zaštitu svojih prava, umjesto u domovini, mora tražiti pred međunarodnim organizacijama. Takav motiv medijske pripreme za likvidaciju pojedinaca iz sektora bezbjednosti, nije nepoznat u našem društvu. Haranga koja se trenutno vodi protiv Petra Lazovića samo je kopija istih ili veoma sličnih ranije izvedenih aktivnosti i interesno povezane grupe pojedinaca, koje su dovele do više nerasvijetljenih ubistava i samoubistava”, tvrdi Lazović.

On je na kraju saopštio i motiv slanja dopisa čelnicima bezbjednosnih institucija.

“Imajući u vidu ozbiljnost, finansijske i organizacione kapacitete kriminalne strukture koja stoji iza medijske i očigledno jednog dijela institucionalne pripreme za uklanjanje Petra Lazovića iz sektora bezbjednosti, a moguće i sa lica zemlje, želim da ovo pismo ostane trag kao svjedočanstvo događaja koji se mogu u bliskoj budućnosti desiti.", prenio je Standrad.