Crna hronika

VIJEĆE VIŠEG SUDA ODBILO ŽALBE: VESELEN VUKOTIĆ I EKIPA OSTAJU U PRITVORU

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Vanraspravno vijeće podgoričkog Višeg suda odbilo je kao neosnovane žalbe na rješenje o određivanju pritvora bivšim čelnicima Odbora direktora kompanije "Plantaže" Veselinu Vukotiću, Božu Mihailoviću, Dušku Peroviću, Seadu Šahmanu i Đorđiju Rajkoviću, piše Dan.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Vukotiću i ostalima određen je pritvor od 30 dana zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, navodi Dan.

Anica Hajduković je ranije puštena da se brani sa slobode.

Osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju uhapšeni su 11. jula po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) jer su, kako se sumnja, donijeli odluku da se zaključi štetni ugovor o vansudskom poravnanju između oštećenog privrednog društva "Plantaže 13. jul" i OMP Inženjering iz Podgorice, čijim djelimičnim izvršenjem je "Plantažama" nanijeta šteta, a OMP Inženjeringu pribavljena korist.

Izvještaj revizorske komisije

Državna revizorska institucija utvrdila je prošle godine da su "Plantaže" poslovale suprotno zakonima i ukazala na brojne isplate u gotovini bez osnova, na plaćanje usluga bez ugovora i faktura, prodaju proizvoda pojedinim partnerima bez cjenovnika i kriterijuma, nepostojanje internih akata o kontrolama i trošenje goriva bez ograničenja.

"Plantaže" su 2019. godine otpisale dug od 121.000 eura za stambene kredite zaposlenima, a neisplaćene dividende malim akcionarima od oko 120.000 su vraćene kompaniji i knjižene kao prihod. Takođe, utvrđeno je da je više od 11 miliona kvadrata zemlje izgubljeno između stvarnog stanja i evidencije.

Tagovi