Crna hronika

SLUČAJ ZELENAŠENJA! POZAJMIO 50.000, A UZEO 142.500 EURA: "UKOLIKO CENT BUDE FALIO, UBIĆU TE KAO PSA!"

Autor Jovana Raičević Izvor CdM

Osnovni sud u Podgorici potvrdio je optužnicu koju je podiglo Osnovno državno tužilaštvo protiv Đ.V., zbog krivičnih djela zelenaštvo i produženo krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, prenosi CdM.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Prema navodima optužnice, Đ.V je u avgustu 2019. godine i januaru 2020.godine, na parking prostoru ispred tržnog centra Delta city, iz dva navrata, na osnovu prethodnog usmenog dogovora, Z.V. dao na zajam novac u iznosu od po 50.000 eura i pritom za sebe ugovorio nesrazmjernu imovinsku korist u iznosu koji prelazi 30.000 eura, piše CdM.

Đ.V. je, kako se navodi u optužnici, ugovorio mjesečnu kamatu u iznosu od pet procenata, koju je oštećeni Z.V. izvjesno vrijeme redovno plaćao. Kada više nije bio u mogućnosti da izmiruje dug i plaća kamatu, bio je prinuđen da, pod nepovoljnim finansijskim uslovima, proda stan površine 60 m2 za 70.000 eura, te je od novca dobijenog prodajom stana, pokušao da vrati dug Đ.V. – i glavnicu i kamatu, navodi CdM.

Međutim, dodaje se, Đ.V. je to odbio uz obrazloženje da je oštećeni dužan da mu svaki mjesec isplaćuje kamatu od po 5.000 eura u naredne dvije godine, što je Z.V. i činio, na način što je većim dijelom kamatu isplaćivao na ruke, a dijelom uplaćivao i na žiro račun.

“Tako je od avgusta 2019. godine do marta 2022. godine, isplatio okrivljenom kamatu u ukupnom novčanom iznosu od 142.500 eura”, piše u optužnici.

Optuženi je od 1. januara do 1. marta 2022. godine, u više navrata ugrozio sigurnost Z. V.

On je, kako se ističe u optužnici, 1. januara 2022 .godine, ispred jednog hotela, dok mu je oštećeni predavao novac na ime kamate koju mu duguje, pokazao pištolj, koji je prethodno do pola izvadio iz torbice, te Z.V. uputio prijetnje sadržine “u sobi imam još jedan pištolj CZ i ukoliko cent bude falio, ubiću te kao psa i tebe i porodicu ti“.

Te riječi su, kako piše u optužnici, kod Z.V. izazvale osjećaj straha i ugroženosti do te mjere da je isti neposredno nakon tog događaja napustio Crnu Goru i otišao u drugu zemlju, naglašava CdM.

Međutim, njega je sredinom januara, sa nepoznatog broja, pozvao okrivljeni i uputio mu prijeće poruke “ne budeš li mi spremio 100.000 eura do kraja mjeseca, ubiću tebe i porodicu, ubiću te kao psa, rok ti je četvrtak“.

“Zbog toga se oštećeni, strahujući za svoju porodicu, vratio u Crnu Goru, da bi 1. marta 2022. godine, na video nadzoru stana u kojem živi sa porodicom, primijetio okrivljenog koji je ušao u zgradu i popeo do ulaza u stan Z.V., gdje se zadržao neko vrijeme, nakon čega se užurbanim korakom udaljio iz zgrade. To je kod Z.V. izazvalo osjećaj straha i ugroženosti, čime je okrivljeni Đ.V. učinio produženo krivično djelo ugrožavanje sigurnosti”, kazala je državni tužilac Maja Janković.