Crna hronika

PETAR LAZOVIĆ SASLUŠAN U SDT-u! NEGIRAO KRIVICU, ODREĐENO MU ZADRŽAVANJE DO 72 SATA

Autor Jovana Raičević Izvor Vijesti

Uhapšeni službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Petar Lazović saslušan je danas u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

On je jutros nešto prije osam časova priveden u SDT. Kako mediji prenose, nakon saslušanja kod specijalnog državnog tužioca određeno je zadržavanje do 72 sata. On je negirao sva krivična djela i navode tužilaštva koji mu se stavljaju na teret.

"Sam je došao u policiju, jer želi da se sve ispita, zato što jer je radio u skladu sa zakonom i bio dio najuspješnije policijske grupe. Koja je dobila međunarodna priznanja", kazao je medijima advokat Nikola Martinović.

Lazović je uz jake mjere obezbjeđenja vraćen u betonjerku, pišu Vijesti.

Zgrada SDT bila je okružena velikm brojem policajaca koji nijesu dozvoljavali bliži pristup pozicijama sa kojih bi fotoreporteri i kamermani mogli zabilježiti privođenje policajca kojeg sumnjiče da je šurovao sa kavačkim kriminalnim klanom.

Podsjećamo, Lazović je uhapšen juče po nalogu Specijalnog državnom tužilaštva zbog sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije. Takođe, SDT izdalo je i nalog za hapšenja službenika Uprave policije Ljuba Milovića.

Analizirali sve SKY poruke

Tim Specijalnog državnog tužilaštva sa službenicima Specijalnog policijskog odjeljenja analizirao je više stotina hiljada tekstualnih, audio i slikovnih poruka koje su preko kriptovane SKY aplikacije razmijenili agent Agencije za nacionalnu bezbjednost Petar Lazović (32) i pripadnik Uprave policije Ljubo Milović (39).

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), po nalogu specijalnog tužioca Zorana Vučinića, uhapsili su agenta tajne službe, dok su Milovića bezuspješno tražili na više lokacija u Crnoj Gori, pišu Vijesti.

Kako prenose Vijesti, u strogo čuvanoj akciji SPO, tokom prijepodneva pretresen je hotel “Podgorica”, restoran na Grahovu, ali i nekoliko stanova i kuća u kojima su se, prema tvrdnjama Europola, Lazović i Milović sastajali sa visokopozicioniranim  pripadnicima kavačkog klana.

Uprava policije od početka juna ne odgovara na pitanja Vijesti da li je Milović pobjegao iz države, te da li imaju saznanja gdje se nalazi.

Neki u bjekstvu, neki u zatvoru

U sklopu ovog predmeta tužilaštvo je targetiralo više osoba, mahom iz kriminalnog miljea, čije sumnjive kontakte je EUROPOL “skinuo” pretresom servera SKY aplikacije, a koje su analizirali u spisima poruka Milovića i Lazovića.

Prema nezvaničnim podacima Vijesti, analizirane su poruke dvojice službenika tajne i javne službe sa odbjeglim šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom i još nekoliko bezbjednosno-interesantnih osoba koje se trenutno nalaze u bjekstvu ili zatvorima...

Nalog za hapšenje za sada nije izdat i za policajca Nebojšu Bugarina, koji se prema dostavljenim spisima iz EUROPOLA, uz Lazovića i Milovića, fotografisao sa šefom kavačkog klana i beogradskim kriminalcima Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem.

Hapšenje Lazovića uslijedilo je dva i po mjeseca nakon što je portal “Libertas press” objavio da su, prema podacima Europola on i Milović članovi kavačkog klana i da su direktno uključeni u šverc velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Evropsku uniju i Australiju, kao i šverc oružja i cigareta za kavčane.

Taj portal početkom maja objelodanio je komunikaciju koju je, pod nikom Junior, mlađi Lazović vodio sa Bornom (Zvicerom) preko Sky aplikacije. Milović je koristio nekoliko nikova.

Prvi dio dokaza Europol je Specijalnom državnom tužilaštvu dostavio u julu 2021. godine. Od tada, Vijesti su na gotovo svim konferencijama SDT-a i Uprave policije pitale da li je utvrđeno ko su Kardinal, Komita i Junior, ali i ko je sa vrhom kavačkog klana ručao na Grahovu. Konkretni odgovori nikada nijesu dobijeni.

Podaci Europola, a koje je objavio portal Libertas press, pokazuju da su zaštitu Belivuku i Miljkoviću za vrijeme višednevnog boravka na Crnogorskom primorju, pružali Lazović, Milović, za koje se vjeruje da su sa njima učestvovali u međunarodnom lancu dopremanja kokaina iz Ekvadora, švercu oružja, cigareta...

”Ukoliko bi Crna Gora bila zainteresovana za preduzimanje istrage u vezi sa krijumčarenjem kokaina Milovića, Lazovića i drugih pripadnika kavačkog klana, molimo pošaljite Europolu zahtjev za dobijanje neobrađenih podataka. S obzirom na to da je Milović poslao skoro preko 100.000 poruka preko svog SKY naloga, nemoguće je izvršiti analizu svih poruka”, napisali su u dokumentu službenici Europola i dali ga crnogorskom tužilaštvu.

Međutim, SDT je 20. januara 2022., odnosno, specijalni tužilac Saša Čađenović, kazao da “nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”.

MUP: Puna podrška SDT-u

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da daju punu podršku SDT-u:

”Naročito u kontekstu pritisaka koji su prethodnih dana vjerovatno imali za cilj demotivaciju te institucije u sprovođenju pravde. Naša obaveza je da gradimo imidž Policije koja će stajati na braniku pravde, istine i nacionalnih interesa države Crne Gore, a ne pojedinaca. Umjesto destabilizacije i nacionalističkog pira, biramo pravnu državu, profesionalne službe bezbjednosti, nezavisno djelovanje pravosuđa i siguran progres na putu ka EU”, navodi se u saopštenju.