Crna hronika

SDT PROŠIRUJE ISTRAGU: VERICA MARAŠ NA SPISKU ZA HAPŠENJE?

Autor Jovana Raičević Izvor Vijesti

Specijalno državno tužilaštvo namjerava da proširi istragu i protiv bivše izvršne direktorice “Plantaža” Verice Maraš, prenose Vijesti.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

SDT planira da proširi istragu, zbog sumnje da je i ona, sa juče uhapšenim članovima nekadašnjeg Odbora direktora, zloupotrijebila službeni položaj prilikom zaključenja ugovora o poravnanju s firmom “OMP Engineering”.

Tim poslom državna kompanija navodno je oštećena za 350.000 eura, ali i 37.000 kvadrata zemlje u Donjim Kokotima.

Podsjećamo, po nalogu tužioca Vukasa Radonjića pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja uhapsili su bivše članove Odbora direktora Veselina Vukotića, Boža Mihailovića, Đorđija Rajkovića, Seada Šahmana, Duška Perovića i Anicu Hajduković, čija će saslušanja početi danas zbog sumnje da su počinili krivično djelo “zloupotreba položaja u privrednom poslovanju”.

”Zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju iz čl. 272 st. 3 u vezi st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, jer su kao članovi odbora direktora donijeli odluku da se zaključi štetni ugovor o vansudskom poravnanju između oštećenog privrednog društva ‘13. Jul - Plantaže’ AD i ‘OMP Engineering’ iz Podgorice, čijim djelimičnim izvršenjem je oštećenom društvu nanijeta šteta, a ‘OMP Engineeringu’ pribavljena korist”, navodi se u saopštenju SDT-a.

Otvaranje istrage uslijedilo je nakon izviđaja SDT-a, koje je formiralo predmet nakon što je novo rukovodstvo, tokom februara podnijelo krivičnu prijavu protiv bivšeg predsjednika Odbora direktora Veselina Vukotića, bivše izvršne direktorice Verice Maraš, nekadašnjeg člana odbora direktora Boža Mihailovića i bivšeg direktora Sektora pravnih i opštih poslova Miroslava Vukovića, zbog sumnji da su iskorišćavanjem i zloupotrebom svog položaja pribavili višemilionsku protivpravnu imovinsku korist firmi “OMP Engineering”.

Šestoro glasalo, Jovićević protiv

Tokom sačinjavanja poslovne dokumentacije prilikom postupka poravnanja između “Plantaža” i “OMP Engineering” od marta do aprila 2020. godine, a nakon neuspjelog posla s fabrikom briketa, državna kompanija obavezala se da firmi, koju su 2009. godine osnovali Oleg Obradović, Miodrag Ivanović i Predrag Bošković, koji je kasnije izašao iz posla, plati 350.000 eura i prenese im u vlasništvo 37.000 kvadrata zamljišta u Donjim Kokotima, navode Vijesti.

Prema ugovornoj obavezi, firma “OMP Engenering” obavezala se da na “Plantaže” prenese 50 odsto udjela u zajednlčkoj firmi “Plant OMP”, koja nikada nije radila niti ostvarila bilo kakav prihod.

Prilikom glasanja na tadašnjem Odboru direktora osumnjičeni članovi glasali su za takvo zaključenje poravnanja, a samo je član Samo Jovićević, ispred tadašnjeg akcionara Podgoričke banke, jedini bio protiv ugovora koji ide na štetu državne kompanije.

Prema podacima Vijesti Jovićević će u daljem krivičnom postupku biti jedan od svjedoka.

Iz SDT-a su nezvanično kazali da su štetno poravnanje predložili, a potom i usvojili većinom glasova tadašnjeg Odbora direktora “Plantaža” iako je pred Privrednim sudom u Podgorici u toku bio parnični postupak između dvije kompanije radi naknade štete po tužbi i protivtužbi, a u kojem su svi dokazi i izjave vještaka bile u korist državne kompanije s istorijom od preko 55 godina.

Vještaci su, tokom parničnog postupka pred privrednim sudom, naveli da vrijednost novca i zemlje prenijete na firmu “OMP Engineeringa”, uznosi najmanje 1,4 miliona eura štete za državnu kompaniju.

Oduzeli novac, ugovore, spisak zajmova

Službenici SPO su po nalogu tužioca Radonjića juče izvršili pretres stanova i kancelarija osumnjičenih bivših članova borda direktora “Plantaža” tokom kojeg su oduzeli novac, telefone, ugovore i spiskove pozajmica drugim osobama.

”Oduzeti predmeti će biti vještačeni tokom daljeg postupka”, rekao je sagovornik Vijesti iz istrage.

Tagovi