Crna hronika

PROPALA FABRIKA BRIKETA I SPORNI UGOVORI: BROJNI PROBLEMI U POSLOVANJU PLANTAŽA PRED RUKOM PRAVDE!

Autor Jovana Raičević

Službenici Uprave policije su jutros, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, lišili slobode šest bivših članova Odbora direktora "Plantaže".

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Među uhapšenima je i bivši predsjednik Odbora direktora državne kompanije "13. jul Plantaže" Veselin Vukotić.

Oni se sumnjiče da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja u privrednom poslovanju.

Prema informacijama MONDA, hapšenje je uslijedilo zbog spornih ugovora između kompanije OMP Engineering i Plantaža u vezi propale fabrike briketa. Podsjećamo, vlasnici OMP-Engineeringa su biznismeni Oleg Obradović i Miodrag Ivanović.

Kako saznaje MONDO, ovo je samo jedan u nizu problematičnih ugovora koje istražuje Specijalno državno tužilaštvo. Tim SDT-a intezivno radi i na ostalim istragama, a u narednom periodu očekuje se da će pokrenuti nove procese, po osnovu spornih djelatnosti i lica koji su oštetili državu.

Inače, fabrika briketa „Plant – OMP” svečano je otvorena u julu 2011. godine. Taj posao je ugovorio menadžment „Plantaža” na čelu sa bivšom izvršnom direktorkom Vericom Maraš. Fabrika nikada nije proradila, navodno jer su "Plantaže nudile nekvalitetnu lozovinu i u nedovoljnim količinama", nakon čega je uslijedio sudski proces.

Spor je pokrenut 2014. godine tužbom firme OMP Engineering koja je od Plantaža tražila nadoknadu štete za ulaganje u zajedničko preduzeće “Plant OMP”, koja je trebalo da od lozovine proizvodi brikete. Plantaže su zatim podnijele protivtužbu po istom osnovu.

Tokom postupka u Privrednom sudu, vještak je donio nalaz u korist Plantaža. On je utvrdio da oprema “OMP Engineeringa, ne bi uopšte mogla da se koristi u toj vrsti proizvodnje. Sudski postupak je ponovo obnovljen u novembru 2021. godine.

Tagovi