Crna hronika

MONSTRUOZNI ZLOČIN KOJI JE ZGROZIO SVE: OVO JE POSLEDNJA SMRTNA KAZNA KOJA JE IZVRŠENA U CRNOJ GORI!

Autor Jovana Raičević

Smrtna kazna u Crnoj Gori poslednji put je izvršena 1981. godine.

Izvor: Everett Collection/ShutterStock.com

Primjena najstrože sankcije važila je u crnogorskom zakonu sve do 2002. godine, dok je zvanična zabrana smrtne kazne stupila Ustavom 2007. godine.

Pokušao da siluje, pa svirepo ubio djevojčicu

Jezivi zločin, pred kojim je zanijemila čitava crnogorska javnost, dogodio se 1977. godine u Podgorici, kada je Dragiša Ristić pokušao da siluje četvorogodišnju djevojčicu Ljiljanu Vuksanović.

On je nesrećno dijete odveo u podrum zgrade koja se nalazi u G kvartu u Podgorici (današnja Moskovska ulica) i počinio jedno od najgorih zlodjela koje je zabilježeno u Crnoj Gori.

Djevojčica je pokušala da se odupre, otimala se i vrištala, zbog čega ju je monstruozni Ristić nakon toga zadavio, a potom njeno tijelo zapalio kako bi prikrio tragove.

Neposredno posle zločina, svirepi ubica je uhapšen i osuđen na smrt.

Bijeg iz zatvora

Nakon što je uhapšen, u iščekivanju izvršenja smrtne kazne, Ristić je uspio da pobjegne iz zatvora. Ipak, posle kratke policijske potjere on je ponovo uhvaćen.

Dragiša Ristić pogubljen je u Kotoru 1981. godine, prema tadašnjem načinu sprovođenja smrtne kazne - bez prisustva javnosti. Na njega je pucao vod od osam policajaca, od kojih je polovina imala puške sa bojevom municijom, a polovina sa ćorcima.