Crna hronika

POŽAR NA KONTEJNERSKOM BRODU KOD ITALIJANSKE OBALE

Autor Kristina Radović Izvor Vijesti

Za sada još nema pouzdanih informacija o tome da li je požar na „Cerusu“ lokalizovan i ima li posljedica po posadu.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Pomorski operativni centar Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore u Baru primio je danas u 17.35 časova poziv u pomoć sa kontejnerskog broda „Cerus“ na kojem je izbio požar dok je brod bio u plovidbi južnim Jadranom.

Tzv. subpanamaks kontejneraš koji vije zastavu male karipske države Sent Kits i Nevis bio je u plovidbi od slovenačke luke Kopra prema luci Misurata u Libiji kada je, iz za sada još zvanično neutvrđenih razloga, na njemu izbio požar u kontejnerima smještenim u štivi broj tri.

U momentu kada je došlo dio incidenta i slanja Mayday poziva, „Cerus“ se nalazio mnogo bliže italijanskoj, nego crnogorskoj obali južnog Jadrana – na otprilike 13 milja sjeveroistočno od poluostrva Gargano. Njegov poziv je ipak prvi „uhvatio“ Pomorski operativni centar UPSUL-a u Baru, koji ga je odmah u skladu sa međunarodnim protokolima za traganje i spašavanje na moru koji važe za ovaj dio Jadrana, prenio regionalnom centru za traganje i spašavanje MRCC u Rimu, a u akciju pružanja pomoći ugroženom brodu su se onda uključile i italijanske pomorske službe iz luke Bari.

Posada „Cerusa“ koji se zaustavio i sada pluta nošen vjetrom i strujama, odmah je sama pristupila gašenju požara, pri čemu je aktiviran i brodski protivpožarni sistem na bazi CO2 kao i spinkler sistem za orošavanje broda i tereta morskom vodom, što svjedoči da je riječ o prilično ozbiljnom incidentu. Inače, požari na kontejnerskim brodovima vrlo su rizični i teški za gašenje jer brod nerijetko u hiljadama kontejnera koje nosi, ima ukrcane razne vrste zapaljivih ili opasnih materija.

Za sada još nema pouzdanih informacija o tome da li je požar na „Cerusu“ lokalizovan i ima li posljedica po posadu. „Cerus“ je kontejnerski brod dugačak 226,5 i širok 32,3 metra. Ovaj brod deplasmana 37.100 tona izgrađen je 2003. a kapaciteta je 2.497 kontejnera.

Tagovi