Crna hronika

"JA STISNUO KUME, DA ODMAH ĆARIMO KOJU PARU": EVO KAKO JE MILOŠ MEDENICA RAZGOVARAO SA SVOJOM MAJKOM O PREDMETIMA!

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Sin bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, Miloš Medenica, kojeg SDT tereti za stvaranje kriminalne organizacije, u odnosu na sudski postupak za firmu Fab lajv, rekao je da je da povodom tog predemta pričao sa majkom, prenosi Dan.

Izvor: screenshot

Kako piše Dan, on je u u jednoj od poruka od 2020. godine pisao jednom od članova njegove navodne kriminalne grupe da je razgovarao sa majkom povodom tog predmeta.

"Ja stisnuo, kume, majku za Fab lajv da odmah ćarimo koju paru, ali predmet je kod sudije ... on se juče operisao tako da se predmet neće brzo završavati", navodi se u naredbi o sprovođenju istrage Specijalnog tužilaštva, čiji je dio sadržan u rješenju Apelacionog suda od 8. juna kojom su odbijene žalbe odbrane osumnjičenih u predmetu "Medenica" i potvrđeno rješenje Višeg suda u Podgorici o produženju pritvora, navodi Dan.

Svjedočiće devet bivših i sadašnjih sudija Vrhovnog suda

Kako se navodi u odluci Apelacionog suda, pritvor osumnjičenima je osnovano produžen između ostalog i zbog mogućnosti ometnja krivičnog postupka uticanjem na saizvršioce i svjedoke, naglašava Dan.

"Osnovano prvostepeni sud ovakav zaključak izvodi iz okolnosti da je u daljem toku postupka neophodno saslušati saizvršioce, za koje postoji osnovana sumnja da su članovi iste kriminalne organizacije, a koji još uvijek nisu saslušani, i to V. M., kuma sina okrivljene Vesne Medenice i druga M. M. i R. N., prijatelja sina okrivljene Medenice i druga okrivljenog M. M., te poznanika okrivljenih B.L. i K.I., a koji su još uvijek nedostupni državnim organima", piše u rješenju suda.

Naglašava se da je u daljem toku postupka neophodno saslušati i devet bivših i sadašnjih sudija Vrhovnog suda, u svojstvu svjedoka.

"Potrebno je saslušati svjedoke K.R. , B.V. , N.F. , V.J. , R.N. , N.B. , R.V. , V.V. , D.R., bivše i sadašnje sudije Vrhovnog suda, kojima je okrivljena Medenica duže vrijeme bila predsjednica, a koje je potrebno saslušati na okolnosti njenog interesovanja za predmete Vrhovnog suda, u kojima su oni bili članovi vijeća i sudije izvjestioci" navodi se u rješenju Apelacionog suda.

Naime, Apelacioni sud potvrdio je rješenje kojim je produžen pritvor Vesni Medenici, Miloradu Medenici, Luki Bakoču, Ivani Kovačević, Marjanu Bevenji, Stevu Karanikiću i G.J.

Podsjetimo, odlučujući u postupku revizije Vrhovni sud je početkom maja 2020. donio presudu kojom se firma Fab lajv oslobađa isplate 1,2 miliona eura firmi Gugi komerc. To je jedna od odluka za koju Specijalno tužilaštvo sumnja da je donijeta nakon urgencije Vesne Medenice, koja se sumnjiči da je po nalogu sina Miloša za određenu materijalnu dobit pristala da utiče na kolege u tom postupku tako što će od njih tražiti da odluče u korist Fab lajv firme, čiji su vlasnici braća Bojan i Marko Popović.

Među osumnjičenima za pripadništvo u navodnoj grupi Medenice nalaze se i Marko Vučinić, Nikola Raičević, Petar Milutinović i Radomir Raičević. Kako se navodi u naredbi SDT-a, braća Popović navodno su pristali da plate Vučiniću i Raičeviću 181.000 eura u vidu nekretnina u Bečićima, i još 9.600 eura u gotovom novcu, kako bi odluka kojom su u obavezi da kompaniji Gugi komerc isplate 1.207.799 eura na Vrhovnom sudu bila preinačena u njihovu korist. Sumnja se da je Medenica obavijestio majku da je 23. aprila 2020. godine zaključen fiktivni predugovor o kupoprodaji navedenih nekretnina između Fab lajva i Nikole Raičevića, nakon čega je ona, kako se osnovano sumnja, završila svoj dio posla u sudu, a u vezi sa donošenjem sporne revizije. Dvije sedmice kasnije, Bojan Popović je navodno predao Raičeviću 9.600 eura dok je gotovinu od prodaje nekretnina isplatio Milošu Medenici, Marku Vučiniću i Nikoli Raičeviću.

Privredni sud utvrdio je 2017. godine da je kupoprodajni ugovor zaključen između Gugi komerca i Fab lajva raskinut, te da je Fab lajv u obavezi da izvrši povraćaj kupoprodajne cijene tužiocu u iznosu od 1.207.799,32 eura, isplaćene tuženom u robi, opremi i pružanjem usluga, na ime kupovine poslovnih prostora (dva poslovna prostora u Budvi).

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet u kojem se Miloš Medenica, koji je nedavno uhapšen, sumnjiči za stvaranje kriminalne organzacije u cilju vršenja teških krivičnih djela, zaključuje Dan.