Crna hronika

ODBRANA VUKOTIĆA TRAŽI IZUZEĆE ČAĐENOVIĆA, ADVOKAT: "Kompromitovale su ga kolege policajci"

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

Kontrola optužnice protiv vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića kojeg SDT tereti da je zajedno sa Jankom Vukadinovićem formirao kriminalnu organizaciju radi likvidacije čelnika suprostavljenog kavačkog klana Slobodana Kašćelana Radoja Zvicera danas je odložena.

Jovan Vukotić.
Izvor: screenshot/instagram

Odlaganje je uslijedilo nakon zahtjeva advokata Damira Lekića za izuzeće specijalnog tužioca Saše Čađenovića kojeg su, kako je kazao, kompromitovale kolege policajci koje su navodno sarađivale sa pripadnicima kriminalnog klana koji se u ovom predmetu pojavljuju kao oštećeni, piše Pobjeda.

On je podsjetio da su na portalu Libertas objavljene prepiske policijskih službenika sa članovima navodno jedne kriminalne organizacije ali i fotografija sa kolegijuma u zgradi SDT a gdje se vidi tužilac Saša Čađenović.

Advokat Lekić je istakao da iskreno ne misli da je tužilac Čađenović u dosluhu sa pripadnicima klana koji se u ovom slučaju pojavljuju kao oštećeni ali u cilju otklanjanja i najmanje sumnje u njegovu nepristrasnost predlaže da njegov zahtjev razmotri Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović i svojom odlukom otkloni sve dileme, navodi Pobjeda.

Zahtjevu avokata Lekića pridružili su se i advokati Ognjen Radić i Tatjana Pavličić. Advokat Branko Anđelić se zahtjevu pridružio iz kolegijalnih razloga napominjući da je specijalni tužilac Čađenović vodio istragu bez opstrukcija i da tokom istražnog postupka nisu imali saznanja da je Čađenović bio uključen u bilo kakve nezakonitosti.

Sa druge strane, tužilac Čađenović je predložio sudu da odbaci ovaj zahtjev.

On je kazao da ukoliko sud bude odlučivao o ovom zahtjevu treba da razmotri kada, koji advokat i iz kojih razloga je komunicirao kriptovanim telefonom sa okrivljenim u ovom predmetu.

"SDT je spremno da dostavi dokaze za ovu moju tvrdnju ukoliko sud smatra da treba da ispita da lj sh te komunikacije u skladu sa predlogom advokata Lekića", kazao je tužilac Čađenović.

Sudija Boris Savić je naložio da se soisi predmeta sa zahtjevom advokata Lekića dostave Glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću na ocjenu.

Podsjećamo da je prema navodima optužnice, za ubistva Kašćelana i Zvicera, Vukotić jbio spreman da iskešira 4.000.000 eura.

Pored Vukotića, na najnovijoj optužnici SDT-a su pripadnici ove grupe Nikšićanin Jovan Mrvaljević, kao i Vladan Mijušković koji se nalazi u bjekstvu.

Veći dio članova ove grupe uhapšen je ranije a prema podacima koje je tada prikupilo SDT Janko Vukadinović je označen za vođu I optužen da je organizovao pokušaj ubistva Kašćelana ali i srpskih državljana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Međutim, nako kontrole dokaza SDT-a Viši sud je utvrdio da pripadnici Vukadinovive grupe, optuženi Mileta Jovanović i Radovan Stanišić nijesu pokušali ubistvo Belivuka i Miljkovića krajem januara prošle godine na tivatskom aerodromu, zbog čega je protiv njih za ovo krivično djelo pravosnažno obustavljen postupak.

U međuvremenu, strane partnerske službe dostavile su crnogorskim istražiteljima nove dokaze – transkripte razgovora sa Skaj aplikacije koji su razotkrili su i druge „igrače“ u ovoj kriminalnoj organizaciji – Vukotića, Maškovića, Mrvaljevića, ali i donedavnog policijskog funkcionera Dalibora Medojevića koji je uhapšen početkom marta od kada se nalazi u pritvoru.

Prema stavu SDT-a, Jovan Vukotić je kao šef ove organizacije određivao koje osobe treba ubiti, davao upustva i naredbe o vremenu, mjestu i načinu likvidacija, obezbjeđivao kriptovane telefone, novac, oružje i ekspolozivne naprave koji su trebali biti korišteni u pripremama ubistava.

Jedan od primarnih zadataka Mrvaljevića je bio da prati kretanje članova suprostavljenog klana, dok se Mijušković obavezao da preuzima i prevozi eksplozivne naprave velike razorne moći kojima je bilo planirano da budu likvidirane mete iz suprotstavljenog klana, zaključuje Pobjeda.