Crna hronika

RANKU RADULOVIĆU ĆE SE SUDITI U CRNOJ GORI?

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

Nikšićaninu Ranku Raduloviću će se za ratne zločine počinjene na teritoriji Foče 1992. godine suditi pred Specijalnim odjeljenjem Višeg suda u Podgorici ukoliko Sud BiH spise ovog predmeta ustupi crnogorskim pravosudnim organima, nezvanično saznaje Pobjeda.

Izvor: MONDO/Filip Filipović

Sud Bosne i Hercegovine je još krajem septembra 2020. godine potvrdio optužnicu protiv Radulovića koji se, prema činjeničnim navodima optužnice tužilaštva BiH, tereti da je u periodu od 27. jula do 31. avgusta 1992. godine kao pripadnik vojnih, paravojnih i policijskih snaga Republike Srpske BiH učestvovao u sistematičnom napadu usmjerenom protiv civilnog bošnjačkog stanovništva u Foči.

Međutim , kako zakonodavstvo Bosne i Hercegovine nema zakonsku mogućnost da se optuženima sudi u odsustvu izvjesno je da ukoliko se Radulović ne odazove tamošnjim pravosudnim organima da prisustvuje sudskom procesu, spisi ovog predmeta biće ustupljeni crnogorskom pravosuđu.

“U toku je procedura u okviru koje se ocjenjuje da li su ispunjeni zakonski uslovi da se predmet protiv Radulovića ustupi Specijalnom tužilaštvu Crne Gore”, saopšteno je Pobjedi.

Iako je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu a Sud BiH ocijenio da su prikupljeni dokazi validni, kako je Pobjedi pojašnjeno, postoji još nekoliko uslova koje zakon propisuje i koji se moraju ispuniti da bi se krenulo u proceduru ustupanja predmeta, naglašava Pobjeda.

Prema zakonu, SDT može da goni crnogorske državljane samo ukoliko država na čijoj teritoriji je počinio ratni zločin ustupi spise predmeta sa dokazima koji su prikupljeni u istrazi, piše Pobjeda.

Prema navodima optužnice, Radulović se tereti da je kao pripadnik paravojnih snaga Republike Srpske, zajedno s drugim osobama, vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, u okviru kojeg progona je učestvovao u napadu na civilno stanovništvo i naselje, a taj je napad kao posljedicu imao smrt – navodi se u potvrđenoj optužnici Tužilaštva BiH.

U saopštenju objavljenom na sajtu Suda Bosne i Hercegovine se navodi da je Radulović ,,učestvovao u uzimanju talaca bošnjačke nacionalnosti, u protupravnom, samovoljnom i vojnim potrebama neopravdanom uništavanju imovine u velikim razmjerama, protuzakonitom zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti“.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prikupilo je i dokaze da je Radulović ,,pomogao u prisiljavanju djevojaka bošnjačke nacionalnosti na seksualni odnos ili s njim izjednačene seksualne radnje (silovanje), te prisilio više djevojaka bošnjačke nacionalnosti na seksualni odnos“.

Podsjećamo da je SDT u saradnji sa Tužilaštvom BiH u istrazi u avgustu 2019. godine saslušalo Radulovića povodom sumnji za ratne zločine koje je počinio na teritoriji BiH i gdje su žrtve bosanskohercegovački državljani.

Radulovića je tada saslušala tužiteljka specijalnog odjeljenja za ratne zločine Lidija Vukčević po zamolnici pravosudnih organa Bosne i Hercegovine.

Radulović je tada negirao optužbe, a na predmet je stavljena oznaka tajnosti.

Radulović je prije 20 dana napustio spuški zatvor gdje je od od juna 2018. godine bio pritvoren zbog sumnje da je vođa jedne od tri kriminalne grupe koje su planirale više likvidacija, učešće u ubistvima, iznude, zelenašenje, neke bombaške napade i pokušaje ubistva.

Iako mu je pritvor ukinut krajem novembra prošle godine, on je ostao u spuškom zatvoru kako bi izdržao zatvorsku kaznu na koju je bio ranije osuđen, zaključuje Pobjeda.