Crna hronika

SDT PODIGLO OPTUŽNICU PROTIV ZAPAD BANKE: FALSIFIKOVANOM IZJAVOM ZATVORILI KREDIT KOMPANIJE?!

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

SDT podiglo je optužnicu protiv odgovornih lica u Zapad banci Oleksandra Kupermana i Dmijtroa Likhote koji su uz pomoć Maksima Slutskog zloupotrebom službenog položaja, kompaniji „Svitland Global F.Z.E.“ nanijeli štetu od 1.502.524 eura, piše Pobjeda.

Izvor: Stterstock/Pavel L Photo and Video

Na optužnici Specijalnog tužilaštva je i Zapad banka sa sjedištem u Podgorici.

Prema navodima optužnice, Kuperman i Dmijtroa su kao izvršni direktor za poslove prodaje u inostranstvu i izvršni direktor za poslove podrške poslovanja uz pomoć Slutskog koji je falsifikovao potpis Svitlane Jemilijanove, direktorke firme „Svitland Global F.Z.E.“, iz depozita ove kompanije prije vremena otplatili i zatvorili kredit kompanije „Ofimmo GMBH“ u iznosu od 1.500.000 eura, prenosi Pobjeda.

Kredit kompanije „Ofimmo GMBH“ je pokriven iako glavni dužnik nije kasnio sa ratama.

"Za navedeni prenos novčanih sredstava sa računa jemca „Svitland Global F.Z.E.“ nije postojao pravni osnov, niti je pribavljena saglasnost predstavnika oštećenog pravnog lica „Svitland Global F.Z.E.“ Svitlane Jemelijanove kojom bi odobrila prijevremeno zatvaranje kredita pravnom licu „Ofimmo GMBH“ iz depozita „Svitland Global F.Z.E.“, piše u optužnici.

Kredit je zatvoren na osnovu falsifikovane kopije izjave sa navodnim potpisom Svitlane Jemelijanove koja je Kupermanu u Zirat banci dostavljena 31. marta 2017.godine od okrivljenog Slutski Maksima.

Kako navodi Pobjeda, Slutski je kopiju izjave sa falsifikovanim potpisom poslao elektronskim putem sa adrese firme „Aviavveb“, u vlasništvu njegove supruge.

"Falsifikovanom izjavom Jemelijanova je u ime „Svitland Global F.Z.E.“ izjavila da Zapad banka može, 31. marta 2017. godine, oročena novčana sredstva njene kompanije u iznosu od 1.500.000 eura, kao i obračunatu kamatu u iznosu od 2.524,92 eura, prenijeti na zatvaranje kredita kompanije „Ofimmo GMBH“ sa sjedištem u Frankfurtu", navodi se u optužnici.

Falsifikovanu izjavu Jemilijanove Kuperman je istog dana proslijedio resoru za zatvaranje kredita sa inostranim klijentima na čijem čelu se nalazio Dmijtroa koji je naložio službenici Maji Prelević da kredit firme „Ofimmo“ zatvori novcem iz depozita ,,Svitland Global“.

Optužnica je podignuta nakon istrage Specijalnog tužilaštva koja je pokrenuta po krivičnoj prijavi Svitlane Jemelijanove protiv više N. N. lica u Zapad banci a koja obuhvata i njenog poslovnog partnera Maksima Slutskog i dvije njemačke firme njegovog ortaka Vladislava Seeva Izrailita.

Tužilaštvo je, prema tadašnjim informacijama Pobjede, pokrenulo izviđaj u ovom slučaju i saslušalo više osoba iz Zapad banke u svojstvu građana.

Cijela priča ima elemente trilera tipičnog za tranzicione zemlje, a u središtu je izvlačenje para iz banaka.

Tu je šemu 2014. godine otkrio zamjenik vrhovnog državnog tužioca u Ukrajini Anatoli Matijos, a gotovo je identična „Karbon šemi“ po kojoj je odbjegli biznismen Duško Knežević, prema sumnjama Specijalnog tužilaštva, od 2008. do 2010. iz IBM banke izvukao dva miliona eura, naglašava Pobjeda.

Ovu ukrajinsku priču zaokružuje i činjenica da su vlasnici Zapad banke takođe Ukrajinci – Vadim Morohovski, Vladimir Kostelman, Oleksandra Kupermana, koji u Ukrajini imaju banku Istok i lanac supermarketa „Silpo“, jedan od najvećih tamošnjih lanaca.

Suština tog posla u kojem je učestvovao Maksim Slutski bila je da firma X pozajmi pare od banke ili kompanije Y. Potom proda svoj dug kompaniji A, ova ga proda kompaniji B i tako od firme do firme, preko poreskih rajeva završi u britanskoj kompaniji vlasništvo vlasnika firme X kojem ne pada na pamet da vrati kredit, niti da plati porez državi.

U našem slučaju, Slutski, koji posluje u Njemačkoj i Austriji a sa porodicom živi u Beču, sprijateljio se za zemljakinjom Svitlanom Jemelijanovom. I on i ona su iselili iz Ukrajine 2014. godine i razgranali poslove po Evropi, ističe Pobjeda.

Slutski se družio sa vrlo uticajnim ljudima, što je uticalo na Jemilijanovu da mu vjeruje. U oktobru 2015. godine Slutski, znajući da se Svitlana u Ukrajini bavi hotelijerstvom, nudi joj da učestvuje u njegovom zajedničkom projektu za lanac hotela Fairhotels u Frankfurtu na Majni sa njegovim prijateljem iz djetinjstva Izrailitom. U to vrijeme Slutski je poziva u goste u Frankfurt i zajedno joj sa Izrailitom pokazuje nekoliko objekata, koje su joj predstavili kao projekat „Aviavveb“.

Slutski joj je predstavio poslovnu prognozu koju je Izrailit izradio za razvoj „Aviaveba“ i ona se saglasila da kupi udio u toj kompaniji. “Aviavveb“ projekt je uključivao grupu različitih kompanija, među njima i „Offimo“ i „Immotex“, navodi se u prijavi.

Taj projekat uključuje tri hotela i dvije stambene zgrade u Frankfurtu.

Jedan od uslova Slutskog za pristupanju projektu, prema tvrdnjama Jemelijanove, bio je da njena kompanija „Svitland Global F.Z.E.“ iz Dubaija da garanciju Zapad banci za navedene kredite. Jemelijanova je 2015. godine otvorila račun u Zapad banci i do juna 2018. godine nije dolazila u Podgoricu. Ona je u aprilu 2018. godine u neformalnom razgovoru u Beču saznala da su oba kredita naplaćena njenim depozitom.

U junu 2018. godine došla je u Podgoricu i u banci se interesovala za svoj depozit. Banka joj je uručila dio dokumentacije u kojoj se nalazila falsifikovana izjava. Insistirala je od banke da joj saopšte ko im je predao dokument, ali su to odbili, navodi se u prijavi.

Svitlana Jemelijanova je bivša žena predsjednika Visokog privrednog suda u Ukrajini protiv kojeg je 2017. godine, prema navodima Radija Slobodna Evropa, Glavno tužilaštvo Ukrajine pokrenulo istragu zbog sumnje da se nezakonito upletao u raspored predmeta među sudijama, zaključuje Pobjeda.

Tagovi