Crna hronika

JOVANIĆ I GRUPA TERETE SE ZA VIŠEMILIONSKU ŠTETU, SDT SE NE OGLAŠAVA

Autor Alen Kasmić Izvor CdM

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić koji je juče priveden biće danas saslušan u Specijalnom državnom tužilašzvu zbog sumnje da je organizator kriminalne grupe koja je prethodnih godina zloupotrebom službenog položaja u stečajnim postupcima oštetio državu za višemi

Izvor: MONDO/Jovana Raičević

Pored Jovanića juče su privedeni i stečajni upravnici Saša Zejak, Sreten Mrvaljević, Sanja Lješković i Ranko Radinović, advokatica Snežana Jović, te vlasnici firmi za privatno obezbeđenje Titan sikjuriti Gardijan, Pavić Globarević i Darko Perović, dok se za još jednom osobom traga. Sve privedene trebalo bi da sasluša specijalna državna tužiteljka Lidija Mitrović.

Povodom ove akcije Specijalno državni tužilaštvo se nije oglašavalo, te je još nepoznato za šta kokretno terete Jovanića i ostale privedene.

Po nalogu glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića u kojoj su službenici Specijalnog policijskog odeljenja predvođeni Predragom Šukovića juče su u više gradova uhapsili osam osoba koje se terete da su članovi kriminalne grupe na čijem čelu je kako se sumnja bio Jovanić.

Dio pripadnika SPO-a bio je pripravan i čekao Jovanića da dođe na posao. Jedan od očevidaca ispričao je da su inspektori u civilu nakon što je Jovanić iza zgrade Privrednog suda parkirao službeni automobil tražili od njega da im preda mobilni telefon što je uradio, a zatim su zajedno otišli do njegovog kabineta gdje je do 13 sati trajao pretres i pregled predmeta. Tom prilikom su pripadnici SPO-a pronašli dokaze koji ukazuju na počinjene zloupotrebe, objavila je TV Vijesti.

Jovanić je zatim sa radnog mjesta odvezen policijskim džipom. Istovremeno su se odvijali pretresi i hapšenja i u drugim gradovima pa su tako zbog sumnje da su članovi organizovane kriminalne grupe uhapšeni stečajni upravnici Saša Zejak, Sreten Mrvaljević, Sanja Lješković i Ranko Radinović, advokatica Snežana Jović, kao i vlasnici firmi za privatno obezbeđenje Titan sikjuriti Gardijan, Pavić Globarević i Darko Perović.

Pretresom poslovnih i stambenih objekata, prema saznanjima TV Vijesti oduzeto je na stotine pečata firmi iz Crne Gore, razne dragocjenosti i veća količina novca u kešu.

Navodno ovo je samo početak hapšenja pripadnika tzv. “stečajne mafije” i prema nezvaničnim saznanjima već narednih dana može se očekivati nastavak akcije.

Jovanić više puta je bilo u žiži javnosti, mediji su navodili da je tokom 2020. i 2021. godine SDT provjerava više stečajeva zbog sumnje da je nanijeta šteta za državni budžet.

Povodom hapšenja Jovanića juče su se oglasili i iz MANS-a i podsjetili da su još u maju 2019. godine protiv Jovanića podnijeli krivičnu prijavu zbog, kako su naveli, nezakonitih tendera za prodaju zemljišta AD Solana Bajo Sekulić u stečaju.

Tagovi

SDT