Crna hronika

NIKŠIĆANINU KOJI JE SVIREPO UBIO DJEVOJKU IZREČENA VASPITNA MJERA

Autor Gordana Bojanić Izvor Pobjeda

Nikšićaninu N. B. (18) juče je u podgoričkom Višem sudu izrečena vaspitna mjera upućivanja u ustanovu zavodskog tipa na tri godine jer je kao maloljetnik, sa nepunih šesnaest godina, na svirep način ubio dvije godine stariju sugrađanku K. R., piše Pobjeda.

Izvor: MONDO

Presudu je izrekla sutkinja Vesna Kovačević.

Prema navodima presude, tokom sudskog postupka dokazano je da je N. B. 5. septembra 2019. godine sa umišljajem ubio K. R. u blizini jezera Krupac.

“N. B. je oglašen krivim za krivično djelo teško ubistvo a imajući u vidu njegove godine u vrijeme izvršenja krivičnog djela – sud je pri odmjeravanju sankcije primijenio odredbu Zakona o postupanju prema maloljetnicima. Kako je propisano članom 14 tog zakona, maloljetniku se za učinjeno krivično djelo mogu izreći vaspitne mjere, kazna maloljetničkog zatvora i mjere bezbjednosti, dok se mlađem maloljetniku mogu izreći samo vaspitne mjere. Shodno ovom aktu, maloljetniku se ne mogu izreći uslovna osuda i sudska opomena”, pojasnila je sutkinja Kovačević.

Sutkinja Kovačević je navela da je u sudskom postupku utvrđeno da se optuženi N. B. odvezao taksijem sa K. R. u blizini jezera Krupac, gdje je nožem izboo 24 puta u predjelu glave i tijela nakon što su imali seksualni odnos.

“Djevojka je preminula trpjeći ,,fizičke bolove jakog intenziteta dužeg trajanja, kao i duševne bolove jakog intenziteta“ nakon čega je šesnaestogodišnjak odvukao tijelo i bacio ga u jarak”, navodi se u kratkoj verziji presude.

Optužbe za ubistvo K. R. potvrđene su i DNK vještačenjem a u kome se navodi da krv pronađena na patikama okrivljenog potiče od ubijene osamnaestogodišnjakinje.

Informaciono-tehnološkim vještačenjem utvrđeno je da je maloljetnik preko aplikacije Vajber dogovorio sastanak sa žrtvom.

Konačno i iz iskaza bliskih rođaka žrtve proizilazi da je djevojka neposredno prije sastanka bila na selu kod tetke R. R. odakle je krenula u grad, da bi poslije nekih više od sat vremena bila nedostupna na telefonu.

Porodica je nestanak djevojke policiji prijavila 7. septembra a samo dan kasnije njeno tijelo je u blizini brane jezera Krupac pronašao mještanin mjesta Kočani, dok je čuvao stoku.

Prema nezvaničnim saznanjima, tijelo je bilo okrenuto licem ka zemlji, a na potiljku djevojke bile su vidljive povrede i tragovi krvi, zbog čega je policija odmah posumnjala da se radi o nasilnoj smrti.

Analiza telefonskih komunikacija i iskazi rođaka žrtve pomogli su policiji da identifikuje mogućeg počinioca i nakon samo dva sata stavi mu lisice na ruke.