Crna hronika

VUKŠIĆ PODNIO PRIJAVU PROTIV PERUNIČIĆA: TOKOM LITIJA PRISLUŠKIVANI SVEŠTENICI SPC

Autori TV Vijesti Alen Kasmić

Četvrti u nizu predmet protiv bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost

Izvor: Vlada Crne Gore/B.Ćupić

Dejan Vukšić optužio je bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost da je tokom litija protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, od kraja 2019. do sredine 2020. godine, prisluškivao sveštenike Srpske pravoslavne crkve (SPC) ali i određene političare. Specijalno državno tužilaštvo formiralo je četvrti u nizu predmet protiv bivšeg rukovodioca ANB-a, prenosi TV Vijesti.

Vukšić je za ovu televiziju rekao da ima sve dokaze, odnosno više hiljada dokumenata te da treba utvrditi ko je naložio prisluškivanje.

Kako se navodi u prijavi, više sveštenika SPC bilo je pod mjerama tajnog nadzora od 29. decembra 2019. godine kada su počele litije širom Crne Gore.

Kako tvrdi Vukšić, prisluškivanje je trajalo do 27. avgusta 2020. Uz to Vukšić ističe da ima dokaze za svoje sumnje.

Da podsjetimo, protiv Peruničića su podignute tri optužnice zbog zloupotrebe službenog položaja.

U posljednjoj iz marta, tereti se za nezakonito prisluškivanje funkcionera i aktivista Demokratskog fronta u hotelu "Palas" u Petrovcu 2020. godine.

Odranije mu se sudi za optužbe da je u vrijeme njegovog mandata prisluškivao bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, a u drugom slučaju da je uz pomoć bivšeg agenta ANB Srđe Pavićevića nezakonito snimao i pratio funkcionere DF, Demokrata, Socijalističke narodne partije (SNP) i Ujedinjene Crne Gore, bivšeg premijera Zdravka Krivokapića, pokojnog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i nekoliko novinara.