Crna hronika

DRŽAO JE CRNOGORCE NA OKUPU, SNIMAO ČUVENU "FERKU" U PODGORICI, SUROVO LIKVIDIRAN U ŠVEDSKOJ! (VIDEO)

Autor Gordana Bojanić

Zvali su ga "Big Boss", "Tata", "Kralj kocke" "Kobra",a bio jedan od lidera takozvane Jugo-mafije

Izvor: Youtube/PrintScreen

Ratko Đokić, rođen 1949. godine u Podgorici, bio je jedan od najmoćnijih ljudi crnogorskog podzemlja. Njegovo djelovanje vezuje za Švedsku, gdje je zvanično posjedovao bokserski klub i teretanu, ali je bio upleten i mnoge nelegalne poslove.

Đokić je početkom devedesetih "šetao" neke od najvećih estradnih zvijezda sa jugoslovenske scene i bio njihov menadžer. Neke od tih pjevačica su i danas u žiži javnosti. Držao je, takođe, nekoliko kafana u Podgorici i hotel u Tuzima. Krajem devedesetih odselio se u Švedsku.



Važio je za "kralja šverca cigareta", ali je kasnije pokušao da se domogne pozicije na tržištu kocke u Stokholmu. Zajedno sa Sašom Petrovskim počeo da preuzima tržište od Radeta Kotura i to tako što su na mjesta na kojima su bile njegove mašine postavljali svoje.

Đokić je nosio nadimak "Kobra", bavio se boksom i bio je bivši šampion Jugoslavije u automobilizmu. 90-tih godina, kako su pisali mediji u regionu, kratko vrijeme je bio šef obezbjeđenja hrvatskog predsjednika Franja Tuđmana, sve dok nije teško ranjen u pucnjavi u centru Zagreba. Posle toga je, iz razloga lične bezbjednosti, otišao za Švedsku.


Postoji priča da se jednom, iz šale, kladio da će unijeti kalašnjikov na stadion jednog od fudbalskih klubova iz švedske prijestonice. Tokom utakmice usred meča prolomio se rafal!

Za Ratka se pričalo da je bio veliki mangup, moćan, harizmatičan, da je volio da pomogne svakome i da je Crnogorce u Švedskoj držao na okupu. Pričalo se da je najčuveniju "ferku" na ovim prostorima između Đorđa Božovića Giške i Dragana Joksovića Jokse, koju stanovnici Podgorice pamte kao "boj kod park-šume", snimio upravo Ratko Đokić i da ta kaseta negdje postoji. Ipak, ona nikada nije ugledala svjetlost dana.