Crna hronika

ŠTA SE STAVLJA NA TERET TUŽIOCU JOVANOVIĆU: UKLONIO ZAPISNIK I POMOGAO OSUMNJIČENIMA ZA NAPAD NA STRANE DRŽAVLJANE?

Autor Alen Kasmić Izvor CdM

Tužiocu iz Kotora određeno je zadržavanje do 72 sata

Izvor: MONDO

Tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotort Srđa Jovanović uhapšen je juče po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj jer je navodno pomogao da dvije osobe iz Tivta ne odogovaraju za nasilničko ponašanje nad stranim državljanima, prenosi CdM.

Specijalni tužilac Miloš Šoškić je nakon saslušanja, donio rješenje o zadržavanju Jovanovića do 72 sata.

Kako se navodi Specijalno tužilaštvo sumnja da je Jovanović iz tog predmeta uklonio zapisnike sa saslušanja kako bi pomogao osumnjičenima.

Iz VDT-a i SDT-a je juče saopšteno da je po nalogu v.d. Vrhovne državne tužiteljke Maje Jovanović formirana Komisija koja je zadužena da obavi kontrolu svih predmeta kojima je bio zadužen Jovanović.

"Državni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru sumnjiči se da je zloupotrijebio službeni položaj i učinio krivično djelo iz člana 416.st.1 Krivičnog zakonika Crne Gore u kom se navodi da će se kazniti zatvorom od šest mjeseci do pet godina službeno lice koje protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja ili nevršenjem svoje službene dužnosti pribavi sebi ili drugom korist, drugom nanese štetu ili teže povrijedi prava drugog", ističe se u saopštenju VDT-a i SDT-a.

Ime tužioca Srđe Jovanoviča nije često pominjano u medijima. On je izazvao najveću pažnju na sjednici Tužilačkog savjeta održanoj u martu 2019. godine kada je izabran na stalnu funkciju u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru.

Naime, on je tada tokom intervjua kazao je da su prostorni kapaciteti zadovoljavajući, ali da nedostaje zapisničara i savjetnika, kao i obezbjeđenja. Jovanović je tada i naglasio da ljudi dolaze kod tužilaca i viču na njih.

"Ja nisam čovjek koji to može da istrpi, ali moram zbog kodeksa, da ga ne bih prekršio. Ne znam da li bi mi kolege pružile podršku. Bio je slučaj prije tri-četiri mjeseca da je čovjek htio da me udari", naveo je Jovanović.

On je tvrdio da se to dešava i drugim tužiocima, i kazao da su tužioci bili i fizički napadani.

Tagovi

SDT