Crna hronika

DRŽAVLJANIN SRBIJE OSUĐEN NA DVIJE I PO GODINE ZATVORA ZA POKUŠAJ UBISTVA ĐURIŠIĆA U ULCINJU

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Državljanin Srbije Dalibor Topljanović pravosnažno je osuđen na dvije i po godine zatvora za pokušaj ubistva Momčila Đurišića u septembru 2019. godine u Ulcinju, piše Dan.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Kako prenosi Dan, prvostepenu presudu je 21. oktobra prošle godine izrekla sudija Višeg suda u Podgorici Vesna Kovačević.

Đurišić je ipak ubijen 4. juna prošle godine u ugostiteljskom objektu koje se nalazi u sklopu Auto-moto društva Ulcinj, a čiji je vlasnik bio. Za njegovo ubistvo se sumnjiče albanski državljani P.V. (33) i L.D. (35), za kojim su raspisane potjernice.

Kako se navodi u presudi, tokom sudskog postupka pred Višim sudom utvrđeno je da je Topljanović 10. septembra 2019. godine, oko 6 časova, bez povoda prišao Đurišiću i na njega iz pištolja nepoznate marke ispalio jedan projektil, koji ga je pogodio u lijevo uho i rame, piše Dan.

Đurišić je u istrazi i pred sudom ispričao da je kritičnog dana krenuo od kuće prema centru grada, kada mu je na otprilike 150 metara od kuće s leđa prišla njemu nepoznata osoba. Okrenuo se ka toj osobi i vidio da u desnoj ruci drži pištolj. Upravo u tom trenutku, ta osoba je ispalila projektil u njegovom pravcu i metak ga je, s obzirom da se sagnuo, pogodio u lijevo uvo i lijevo rame.

On je tada pred sudom potvrdio da je Topljanović pucao u njega, navodeći da ga je jasno vidio i to dva puta, naglašava Dan.

Ove tvrdnje potvrđene su i vještačenjem medicinske struke, u kojem se navodi da se osoba koja je pucala na Đurišića nalazila ispred njega na razdaljini od 90 centimetara.

Sud je cijenio i antropološko vještačenje, u kojem se navodi da postoji antropološka podudarnost optuženog i osobe sa snimka izuzetog sa kamera koje su zabilježile ovaj incident.

Osim toga, u presudi se navodi i da je Topljanović pratio Đurišićevo kretanje neposredno prije nego što je pokušao da ga ubije, zaključuje Dan.