Crna hronika

CARINIK ŠOKIRAO NA SUĐENJU KRSTOVIĆIMA! "ZA KOKAIN U BANANAMA ZNALO JE JOŠ 15 OSOBA"

Autor Gordana Bojanić Izvor Pobjeda

Carinik u Luci Bar Srđan Bulatović danas je u podgoričkom Višem sudu kazao da su osim njega, kolega Dejana Dabanovića i Zdravka Obradovića i još 15 službenika u Luci zasigurno znali za tovar kokaina koji je bio skriven u kontejneru sa bananama

Izvor: MONDO/Mia Stanković

On je na suđenju Budimiru Krstoviću i njegovoj kćerci Marini Krstović za šverc 1.206 kilograma kokaina precizirao da je postojala obavještajna informacija da se kontejneru koji je u Luku Bar stigao 23. avgusta u popodnevnim satima nalazi droga.

“Od kad je spušten taj kontejner na terminal imali smo obaveštajnu informaciju da se u njemu nalazi droga. U prisustvu kolega Dabanovića i Obradovića od šefa carinske ispostave Marka Krstića dobio sam informaciju da postoji sumnja da se u jednom kontejneru nalazi droga”, naveo je carinik.

Međutim, Bulatović je kazao da je kontejner poslat na skener tek tri dana kasnije.

“Šef mi je saopštio da treba da skeniram taj kontejner i dobro obratim pažnju. Čim je skener počeo da prelazi preko kontejnera uočio sam anomaliju drugom ili trećem redu palete. To sam saopštio šefu CB Bar Veselinu Tabašu. Sa njim sam imao komunikaciju i sa mojim nadređenim. Ispratio sam kontejner sve dok nije izašao iz Luke Bar”, kazao je Bulatović.

On je naveo da je praksa u ovim slučajevima, da se carinici ponašaju kao da je sve u redu, da bi se razotkrilo čija je droga i da li će neko da dođe po tovar, kazao je Bulatović danas u sudnici Višeg suda odgovarajući na pitanje advokata Dragoljuba Đukanovića.

On je istakao da je kontejner nakon što je istovaren sa broda u Luku Bar bio pod stalnim video nadzorom.

U prisustvu fitosanitarnog inspektora, kako je kazao Bulatović, konstatovao je da su brodske plombe bile u redu odnosno da su brojevi odgovarali onim koji se nalaze na teretnici.

“Fitosanitarni inspektor Kalač je otvorio kontejner, samo je pogledao, napipao banane, rekao da je sve u redu i sastavio zapisnik. On je skinuo brodske plombe nakon čega sam ja stavio carinske plombe. U dokumentaciji sam napisao da je sve u redu i rekao vozaču da može da ide”, izjavio je Bulatović pojašnjavajući da fitosanitarni inspektor nije imao informaciju o tovaru kokaina skrivenom u paketima banana.

On je naveo da je godinama pregledao kontejnere kompanije „San Franscisko“ u vlasništvu Krstovića i da nikad ništa nije bilo sumnjivo kada su njihovi tovari u pitanju.

Advokat Dragoljub Đukanović je konstatovao da je ,previše ljudi znalo za ovu “tajnu akciji”.

“Carinik je rekao da tovar nisu otvarali u Luci, da ne bi neko, ko je njen “vlasnik”, saznao i odustao od droge. Trebalo je vidjeti ko je krajnji primalac. Ispade policija Ta tajna akcija je uključivala 50 ljudi. Policija zna da im se ta droga skida tu, kao što im skidaju i cigarete”.

On je naveo da policija nije dopustila priliku Krstovićima i njihovim radnicima da vide drogu i kako će reagovati.

“Ni radnici, ni Krstovići nisu vidjeli drogu, nisu imali priliku da prijave ,,da ne bi neko saznao i odustao”. Sve se vrti upravo oko ove rečinice koju je izrekao carinik. Jedini koji ne može da odustane je bio Budimir Krstović, koji nije ni znao gdje je roba. Teorisjki, Budo ne može da odustane jer su banane njegove”, kazao je advokat Đukanović.

On je dodao da i da bi Budimiru Krstoviću bilo dojavljeno za tovar da je u Luci imao svog carinika i špeditera.

“Neko bi mu dojavio i rekao “zapali“ to neđe usput”, rekao je advokat Đukanović.

Budimir Krstović je ocjenio da je od krucijalnog značaja to što je otkrivena prije nego što je dospjela u njegov magacin kao i da je ova policijska akcija dirigovana.

On je ponovio zahtjev da predstavnici vlasti koji su se hvalili uspješnom zaplijenom droge u magacinu Krstovića sazovu konferenciju i pojasne zašto su kokain dopremili njemu.

Budimir i Marina Krstović uhapšeni su nakon što je policija u njihovom magacinu, u zetskom selu Mojanovići nadomak Podgorice, 24. avgusta prošle godine pronašla i zaplijenila 1.200 kilograma kokaina, kako je tada saopšteno.

Marina i Budimir Krstović su pred istražiteljima tvrdili da nemaju ništa sa pronađenom drogom.

Banane koje je naručila Marina Krstović za firmu „San Francisko“ u vlasništvu su njenog oca Budimira su utovarene na MSC „Katya“, koji je iz Luke Bolivar krenuo prema Panami.

Za sada nije poznato da li su kontejneri sa bananama iz Paname nastavili transport brodom „Katya“ prema Malti ili su pretovareni na neki drugi teretnjak.

Ono što je za sada poznato da je brod „Charlotte“ iz italijanske Luke Đoja Tauro preuzeo kontejnere sa naručenim bananama i prevezao ih do Luke Bar, gdje je droga otkrivena.