Crna hronika

OSUMLJIČENIMA ZA NANOŠENJE ŠTETE OD 100.000 EURA NA RAČUN CKB BANKE ODREDJEN PRITVOR OD MJESEC DANA

Autor Mia Radulović Izvor Pobjeda

Službeniku Crnogorske komercijalne banke Vladimiru Pavićeviću i Marku Mikoviću danas je u podgoričkom Višem sudu određen pritvor do mjesec dana zbog sumnje da su pronevjerom CKB oštetitili za iznos od 100.000 eura, prenosi Pobjeda

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Odluku o pritvoru donijela je sutkinja za istrage Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša.

Pavićeviću i Mikoviću, kako su kazali njihovi advokati, pritvor je određen zbog opasnosti od bjekstva i mogućeg uticaja na svjedoke.

-Odluka o pritvoru je pravno neodrživa a o čemu ćemo se detaljno izjasniti u žalbi koju ćemo podnijeti vanraspravnom vijeću Višeg suda – kazali su advokati Lukšić i Grdinić.

Pored Pavićevića i Mikovića u srijedu je uhapšena još jedna službenica Crnogorske komercijalne banke koja je nakon saslušanja pred specijalnom tužiteljkom Zoricom Milanović puštena da se brani sa slobode, kako se navodi u Pobjedi.

Hapšenja su uslijedila nakon što je menadžment CKB-a u utorak podnio krivičnu prijavu protiv dvoje zaposlenih I troje povezanih lica koja su prema rezultatima interne kontrole poslovanja zloupotrebom službenog položaja pričinili štetu ovoj banci.

Iz CKB-a su precizirali da su osumnjičeni pričinili direktnu materijalnu štetu banci u iznosu od skoro 100.000 eura, ali da "svojim djelovanjem nijesu ugrozili ili uticali na interese klijenata".

Zaposlenici banke su nakon razotkrivanja zloupotrebe suspendovani.

-U skladu sa internim regulativama, Banka je protiv dvoje zaposlenih pokrenula i postupke utvrđivanja odgovornosti za povredu radne obaveze.

Zbog poštovanja postupka koji sprovode nadležne institucije, Banka ne može komentarisati pojedinosti u vezi sa pomenutim slučajem – kazali su ranije iz CKB-a.

Kako iz Pobjede saznaju, tužilaštvo istražuje i da li ovaj slučaj ima veze sa zloupotrebama kojim je CKB oštećen za 14 miliona eura.

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je krajem februara izviđaj i izuzelo dokumentaciju CKB radi provjere navodne zloupotrebe službenog položaja zaposlenih koji su skinuli više miliona eura sa računa 200 klijenata.

Specijalno tužilaštvo provjerava se da li je navodna zloupotreba pričinjena u jednoj ili više filijala najveće banke u zemlji, a još nije poznat tačan iznos novca koji je nestao sa računa klijenata CKB-a.

Slučaj prisvajanja višemilionske koristi dospio je do policije I tužilaštva nakon što je internim kontrolama utvrđeno da postoji osnovana sumnja da je dvoje zaposlenih u dužem vremenskom periodu, zloupotrebom službenog položaja u privrednom poslovanju, prisvojilo više miliona eura sa računa oko 200 klijenata, navod se u Pobjedi

U filijali u Baru je tokom deset godina sa računa klijenata banke skinuto pet miliona eura, dok su devet miliona prisvojili zaposleni u jednoj podgoričkoj filijali.

Tagovi

CKB