Crna hronika

SDT TRAŽI MAKSIMALNU KAZNU ZATVORA ZBOG UBISTVA ILIĆA I KALEZIĆA; POPOVIĆ: PAKAO OD ŽIVOTA MI JE NAPRAVLJEN!

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Specijalna državna tužiteljka Nataša Bošković predložila je da se Marijanu Vujačiću izrekne kazna zatvora od 40 godina za ubistvo Mila Ilića i Veselina Kalezića, a Radu Popoviću kazna ne manja manja od 35 godina zatvora zbog pomaganja, piše Dan.

Izvor: MONDO

SDT njih tereti i za stvaranje kriminalne organizacije a Marijana Vujačića i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, navodi Dan.

Popović: Pakao od života mi je napravljen

Vujačiću se u ovom postupku sudi u odsustvu. Optuženi Popović je u završnim riječima rekao da ostaje pri navodima odbrane i da nije dio ni jedne kriminalne organizacije i da nije izvršio ono za šta ga SDT tereti.

"Nemam veze sa ubistvom Kalezića i Ilića. Stavljen sam u kriminalnu organizaciju od strane tužilaštva sa kojom nemam veze. Pakao od života mi je napravljen. Ruši se moj ugled i ugled moje porodice. Ove dvije godine razbolio sam se u zatvoru...Nadam se da ćete donjeti odluku koju nevin čekam dvije ipo godine u zatvoru",rekao je Popović vijeću kojim presjedava sudija Vesna Pean.

Odbrana optuženih je bila izričita u tvrdnjama da optuženi nisu izvršili krivična djela za koja se terete. Advokat Miloš Vuksanović i Marko Radović koji zastupaju optuženog popovića naveli su i detaljno precizirali navode optužnice za koje SDT, kako tvrde, nema ni jedan materijalni dokaz kao ni osnova za sumnju.

Maksimalne kazne zatvora

SDT je ostalo pri svim ranijim navodima odbrane. Tužiteljka Bošković je navela da sprovedeni dokazi i vještačenja nesumnjivo utrvđuju da je Vujačić neposredni izvršilac, da je ubio Kalezića i Ilića a da je Popović nabavio vozilo koje je korišteno i da ga je zapalio, ističe Dan.

Prema navodima SDT-a u završnim riječima, ova dva ubistva izvršena su na svirep i podmukao način. Žrtve su, naglasio je tužilac, ubijene na skroo identičan način, sa više metaka i s leđa.

"Predlažem da sud kazni Marijana Vujačića jedinstvenom kaznom zatvora od 40 godina. Predlažem da sud kazni Rada Popovića jedinstvenom kaznom zatvora ne manjom od 35 godina", rekla je između ostalog tužiteljka.

"Ova optužnica je najveća farsa u istoriji Višeg suda"

Advokat Miloš Vuksanović kazao je da je optužnica protiv Popovića " najveća farsa u istoriji Višeg suda". On i advokat Marko Radović predložili su da sud oslobodi Popovića krivice. Oni smatraju da nema apsolutno ni jednog dokaza protiv Popovića.

"Brutalne i monstruozne optužbe, koje su Popoviću bez osnovane sumnje i dokaza priljepljene za cijeli život. Nije Popović repa bez korjena da sama podnese ove optužbe...Tu su i svi oni koji ga znaju i kojima znači, prijatnji, porodica... Znam da Rade nije učinio ono za šta ga SDT tereti. ..Do sad nisam imao teži slučaj. Rade vjerujem da ćeš biti oslobođen od ove muke u koju si se nevin našao evo već tri godine...Nikad ni u jednom momentu se nije poklopila bazna stanica Popovića i ubijenog Ilića..", naveo je između ostalog Vuksanović.

Advokat Vuksanović je naglasio da nije tačno što SDT navodi da je Popović iznajmio sporni "Reno megan", već da stoji u spsisima predmeta da je za privatno putovanje sa porodicom iznajmio " Škodu".

Radović ukazao na glavnu "nelogičnost" optužnice

Advokat Marko Radović, između ostalog, ukazao je na, kako smatra ključnu nelogičnost navoda SDT-a a koja se odnosi na navode kretanja Popovića, prenosi Dan.

Radović je demantovao navode SDT-a po pitanju baznih stanica i vremena koje se odnosi na kretanje Popovića i vremena i mjesta gdje je i kada sporno vozilo zapaljeno. On je naveo da je je Popović, šta je kako kaže saopštio i vještak, obuhvaćen baznom stanicom " Tojota" da je na " Starom Aerodromu", gdje i živi. Raodović je bio izričit i detaljno je sudu predočio da je nemoguće da je Popović za 1, 36 sekundi prešao rutu koju je naveo vještak od pomenutog naselja do predmetnog mjesdta.

"Kolika je vjerovatnoća da je stigao do te tačke, gdje treba proći dva kružna sa krivinom od 90 stepeni i semafore, kroz gradsku vožnju, gdje je brzina dozvoljena 70 na sat...On je onda za minut i 36 sekundi (što je razlika vremena) morao voziti 220 na čas ili preko 300 na čas...što nije za gradsku vožnju...", istakao je advokat.

On je dodao da vještak nije mogao sa sigurnošću da kaže gdje se Popović nalazio jer je u pitanju bazna stanica, u jednom od slučaja, koja ima izuzetno širok opseg.

I advokat Marijana Vujačića je tražio da njegov klijent bude oslobođen. On je naveo da nema ni jednog materijalnog dokaza i da je Vujačić osuđen "prije današnjeg dana" ( dana kada su iznosili završne riječi), naglašava Dan.

Presuda će biti izrečena 25. marta u devet časova u podgoričkom Višem sudu, zaključuje Dan.