Crna hronika

KRVAVI RAT ZVICERA I ALBANACA ZA KOKAIN Albanci ocinkarili tovar droge u vlasništvu kavčana, uslijedila SUROVA  OSVETA

Autor Gordana Bojanić Izvor Kurir Izvor Srpski Telegraf

Savezništvo između "kavačkog klana" i albanske narko-mafije u Ekvadoru, koje je svojevremeno uspostavljeno, počelo je da puca zbog žestoke borbe za prevlast na tržištu kokaina, otkrivaju izvori iz bezbjednosnih struktura, piše Srpski telegraf.

Izvor: AP Matt Rourke

Naime, u javnost je procurila informacija da je 22. januara u ovoj zemlji izrešetan 34-godišnji Albanac Ergis Daši. On je pogođen s više od 20 metaka u restoranu u Gvajakilu, luka odakle ka Evropi odlaze velike pošiljke droge, a sumnja se da su likvidatori iz "kavačkog klana", koji vodi Radoje Zvicer.

"Daši je bio veza između albanske i ruske mafije, a ubijen je na licu mjesta. Bila su dva napadača, od kojih je jedan nosio buket cvijeća, što je svojevrsna poruka. Ubijeni je vodio tajni život u Ekvadoru, gdje nije imao dosije, a bio je umiješan u trgovinu kokainom. U napadu je povrijeđena i 26-godišnja žena", javili su mediji.

Šta se to desilo, pa da dvije mafijaške grupe koje su tesno sarađivale okrenu oružje jedni protiv drugih i dalje je u sferi nagađanja. Prema jednoj verziji, Albanci su ocinkarili policiji jedan od velikih tovara kokaina u vlasništvu "kavčana" koji je potom zaplijenjen. Po drugoj, dojučerašnji Zvicerovi saveznici preuzeli su veći dio distribucije u Evropi pošto je "kavački klan" poprilično osakaćen hapšenjima u Srbiji i Crnoj Gori, a vođa im je u bjekstvu.

Bivši načelnik beogradske policije Marko Nicović istakao je da će se sukobi između crnogorskih i albanskih klanova stišati zbog zajedničkih interesa.

"Albanci i Šiptari s Kosova sve više sa šverca heroina prelaze na kokain iz Južne Amerike. Carinici i policajci u albanskim i crnogorskim lukama su slabo plaćeni, pa ih nije teško korumpirati, zbog toga su idealni za šverc. Između ta dva klana trenutno postoje sukobi, ali mislim da će naći zajednički jezik jer im se oslobađa put zbog slabo opremljenih policijskih snaga", kaže Nicović.

Prema nezvaničnim podacima Interpola, u Ekvadoru boravi oko 3.000 Albanaca umiješanih u narko-biznis. Kancelarija UN za drogu i kriminal je u izvještaju konstatovala da su se organizovane kriminalne grupe s Balkana pozicionirale u sam vrh evropskog tržišta drogom i da su količine koje nabavljaju sve veće.

"Klanovi iz Albanije i Crne Gore imaju svoju "stalnu postavu" u zemljama Latinske Amerike, ali i u zemljama Evrope preko kojih se obavlja tranzit. Škaljarski i kavački klan tijesno sarađuju s mafijama iz susjednih zemalja jer je tržište narkotika u EU teško najmanje 30 milijardi eura. Očigledno je da je došlo do problema koji nije mogao lako da bude prevaziđen, a i ubistvo u Gvajakilu to dokazuje", ocenjuju srpski bezbednjaci.

Prema nezvaničnim saznanjima, već su preduzete neke mjere da bi se situacija smirila jer se strepi od osvete albanskih klanova.

"Vidjeće se da li će na kraju prevladati strasti ili razum jer su u pitanju ogromne pare ", otkriva sagovornik.