Crna hronika

VIŠI SUD: USKORO PRESUDE ZA UBISTVA ILIĆA I KALEZIĆA

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

U podgoričkom Višem sudu izlaganjem vještaka telekomunikacione struke nastavljeno je suđenje Marijanu Vujačiću i Radu Popoviću, zbog optužbi da su povezani sa ubistvom Veselina Kalezića i Mila Ilića, prenosi Dan.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Ovo krivično djelo povezuje se sa sukobom klanova a optuženi prema evidenciji policije važe za osobe bliske škaljarskom klanu. Popović je na nalaz vještaka imao primjedbu navodeći da jedna od predmetnih baznih stanica pokriva mjesto gdje mu žive djeca a gdje, kako je kazao, je često dolazio. Sud je prihvatio predlog tužioca i jednog od advokara odbrane, da se nepoosredno sasluša vještak doktor Nemanja Radojević. Advokat Rada Popovića, Marko Radević je kazao da je to nepotrebo odugovlačenje postupka i da se time krše odredbe ZKP-a jer su prethodno i tužilac i advokat dali saglasnost da se nalaz tog vještaka pročita, piše Dan.

Nakon saslušanja vještaka Radojevića planirano je da se održe završne riječi, čime bi postupak suđenja za ubistvo Kalezića i Ilića ušao u završni tok i došao do presude za ovaj zločin.

Tužilac je saopštio da prihvata, kako bi proces bio olakšan, da se pročitaji iskazi svjedoka koji više nisu dostupni državi i sudu. Prema navodima optužnice, Vujačić je označen kao direktni izvršilac ubistava Ilića i Kalezića. Tužilaštvo Popović tereti da je bio zadužen za nabavku vozila i da je imao zadatak oko odvoženja automobila koji je korišćen prilikom ubistva i njegovo paljenje. On je, prema navodima tužilaštva, pratio kretanje Ilića prije ubistva.

Istraga za ubistva Kalezića i Ilića, koji se dovode u vezu sa sukobom škaljarskog i kavačkog klana, smatra da su naručena. Kako je ranije objavljeno u medije, Vujačić je izvšenjem ovih likvidacija navodno otplatio kockarske dugove.

Podsjetimo, Milo Ilić ubijen je 30. aprila 2019. nakon što je u blizini Autobuske stanice u Podgorici izašao iz kladionice i krenuo ka svom automobilu. Kamere su tada snimile osobu sa kačketom, za koju se sumnja da je da usmrtio Ilića sa 13 hitaca.

Veselin Kalezić ubijen je 19. novembra 2018. u podgoričkom naselju Stari aerodrom ispred kafića ,,Level“. U njega je ispaljeno deset hitaca. Vujačić je uhapšen 12. juna 2019. godine u Novom Sadu zbog sumnje da je 2017. godine u Vranju sa više od 30 hitaca iz vatrenog oružja ubio Jugoslava Cvetanovića. Ovo ubistvo vodi se kao odmazda Luke Bojovića, jer je Cvetanovićev brat Saša u zatvoru zbog ubistva Nikole Bojovića u Beogradu.