Crna hronika

VIŠI SUD: TUŽILAŠTVO NIJE PONUDILO NIJEDAN VALIDAN DOKAZ PROTIV JOVANA GRUJIČIĆA

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

Nijedno vještačenje nije potvrdilo tezu Osnovnog tužilaštva da je Jovan Grujičić bacio eksplozivne naprave na lokal „Grand“ i kuću policijskog funkcionera Duška Golubovića, navodi se u potvrđenoj presudi Višeg suda u koji je Pobjeda imala uvid.

Izvor: MONDO

Sudije Višeg suda su na osnovu nalaza medicinske struke ocijenile da su priznanje Grujičića i svjedočki iskaz Marka Boljevića u istrazi iznuđeni policijskom torturom, navodi Pobjeda.

Viši sud nije uvažio nijedan žalbeni navod tužilaštva na oslobađajuću prvostepenu presudu koju je krajem novembra u slučaju Grujičića izrekao sudija Nenad Vujanović.

Iz tužilaštva su u žalbi na presudu naveli da je prvostepeni sud pogrešno utvrdio činjenično stanje jer nije pravilno cijenio prvobitnu odbranu Grujičića koji je priznao izvršenje krivičnog djela, detaljno opisujući način na koji je aktivirao eksplozivne naprave na lokal „Grand“ i kuću Golubovića, piše Pobjeda.

PRISILNO PRIZNANJE

Za tužilaštvo su neprihvatljivi kasniji navodi Grujičića pred sudom da je njegovo priznanje dato usljed sile policijskih službenika nad njim, ističe Pobjeda.

Tužilaštvo je, takođe, u žalbi navelo i da su povrede kod Grujičića starije od dana kada je priveden u policiju, kao i da vještak medicinske struke nije konstatovao prisustvo povreda od udaraca i elektrošokera, navodi Pobjeda.

Sa druge strane, drugostepeni sud je našao da je Osnovni sud u Podgorici izvršio pravilnu ocjenu svih izvedenih dokaza i to prvobitne i naknadne odbrane Grujičića.

"Prvostepeni sud je odbranu Grujičića pravilno doveo u vezu sa svim ostalim izvedenim dokazima, iskazima svjedoka, medicinskom dokumentacijom okrivljenog, nalazom i mišljenjem vještaka Željka Golubovića, video materijalom, trasološkim vještačenjem, antropološkim nalazom, iskazima svjedoka Petra Abramovića, direktora ZU Specijalne bolnice za psihijatriju u Kotoru, i majke optuženog Nataše Grujičić", piše u obrazloženju presude Višeg suda.

Iz Višeg suda podsjećaju da Zakon o krivičnom postupku nalaže da priznanje okrivljenog mora biti dato svjesno i dobrovoljno, u skladu sa dokazima sadržanim u optužbi, te da ne smiju postojati dokazi koji bi govorili u prilog lažnom priznanju.

"Odbrana okrivljenog Jovana Grujičića data pred ODT-om 26. maja 2020. godine se ne može smatrati jasnim i potpunim priznanjem, pogotovo što nije potkrijepljena nijednim izvedenim dokazom već je u suprotnosti sa određenim dokazima", ocjenjuju iz Višeg suda.

ČINJENICE

Oni pojašnjavaju da je Grujičić u istrazi kao saizvršioca bombaških napada, odnosno kao osobu koja ga je vozila na sporna mjesta i predavala eksplozivnu napravu, označio Benjamina Mugošu za kojeg je utvrđeno da se u vrijeme izvršenja krivičnih djela nalazio u Istražnom zatvoru UIKS-a.

-Pravilan je zaključak prvostepenog suda da Benjamin Mugoša nije mogao okrivljenog Grujičića dovoziti do mjesta izvršenja krivičnih djela – kazali su iz Višeg suda dodajući da je u ovom slučaju odbačena i krivična prijava u odnosu na Benjamina Mugošu.

Prvostepeni sud je pravilno ukazao i na nedosljednosti priznanja optuženog Grujičića koji je u istrazi kazao da je postavio na traženo mjesto već aktivirane bombe, što znači da bi se one morale ranije aktivirati.

Osim toga, na kišobranu koji je odbacio akter bombaškog napada na lokal „Grand“ nije pronađen DNK optuženog Grujičića niti članova njegove porodice, već DNK profil nepoznate osobe.

Drugostepeni sud ukazuje da su iskazima direktora Specijalne bolnice u Kotoru i majke Nataše Grujičić potvrđene tvrdnje optuženog Grujičića da je odveden iz bolnice bez prethodno primljene terapije koju ne smije preskočiti.

Tvrdnje Grujičića da je nakon što je odveden iz kotorske bolnice nad njim vršena policjska tortura za Viši sud nijesu sporne jer su potvrđene nalazom vještaka medicinske struke dr Nemanje Radojevića.

Grujičić je pred sudom ispričao da je mučen elektrošokom koji su mu policajci stavljali na genitalije, po nogama, bedrima, udarali ga bejzbol palicama po tabanima i bokserskim rukavicama po glavi zbog čega je, kako je naveo, iz golog straha pristao da pred tužiocem iznese unaprijed pripremljeno priznanje.

SUĐENJE

Viši sud je ukazao i na činjenicu da je svjedok Marko Boljević na suđenju opovrgao iskaz u istrazi navodeći da je pod pritiskom i torturom bio prinuđen da u istrazi optuži Grujičića da je bacio bombu na kuću Golubovića, naglašava Pobjeda.

Boljević je pred Osnovnim sudom izjavio da je mučenje koje je preživio ostavilo trajne posljedice na njegovo zdravlje.

Iz Višeg suda podsjećaju da su pred ODT-om u Podgorici formirana tri predmeta po prijavama Jovana Grujičića, Benjamina Mugoše i Marka Boljevića zbog zlostavljanja od strane policijskih službenika.

Grujičić je početkom novembra 2020. godine u podgoričkom Osnovnom sudu oslobođen optužbi da je odgovoran za bombaške napade. Sud je prihvatio odbranu Grujičića koji je tokom postupka kazao da je u vrijeme bombaških napada bio u

Sutomoru, a što su potvrdili njegovi poslodavac, kolege i roditelji.

Grujičić je uhapšen 26. maja 2020. godine. Inspektori su ga odveli iz Psihijatrijske bolnice u Kotoru „radi prikupljanja obavještenja u prostorijama CB Podgorica u svojstvu građanina na okolnosti više krivičnih djela“.

Porodica Grujičića je saopštila da su ljekari kod njega ustanovili tragove elektrošokova 185 dana nakon torture. Grujičić je pred sudom kazao da ne zna imena policajaca koji su ga tog dana tukli, ali da se sjeća njihovih likova.

Bombaški napad na lokal „Grand“ dogodio se 10. septembra 2015. oko 1.50 časova, a na kuću Golubovića dva i po mjeseca kasnije, 23. novembra 2015. godine. Na oba objekta je pričinjena veća materijalna šteta, kao i na objektima koji su se nalazili u neposrednoj blizini.

Protiv Zorana Mugoše i njegovog brata Benjamina odbačena je krivična prijava, zaključuje Pojeda.