Crna hronika

VIŠI SUD DONIO PRESUDU: MATICA CRNOGORSKA I ČIRGIĆ DA ISPLATE PAROHU ŠĆEPANOVIĆU I ULJAREVIĆU 40.496 EURA

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Viši sud u Podgirici donio je odluku kojom se obavezuje da Matica crnogorska, Adnan Čirgić i Aleksandar Radoman isplate svešteniku Predragu Šćepanoviću i Radomiru Uljareviću isplati 40.496 eura, koliko iznose naknade parničkog postupka, piše Dan.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

"Prvostepenim rješenjem obavezuju se tužioci da tuženom Šćepanović Predragu isplate naknade parničnog postupka u iznosu od 15. dana od pravosnažnosti ovog rješenja, pod prijetnjom izvršenja. Obavezuju se tužioci da tuženim Radomiru Uljareviću i IŠM "Oktoih" naknade troškove parničkog postupka u iznosu od 25.296 eura", navodi se u rješenju Višeg suda od 14. decembra.

Kako je istaknuto, protiv navedenog dopunskog rješenja o troškovima postupka tužioci su blagovremeno izjavili žalbu i dopunu žalbe iz svih tzakonskih razloga, sa predlogom da se odluka o troškovima postupka pinači shodno žačbenim navodima ili ukine i predmet vrati na ponovno odlučivanje.

"Odgovor na žalbu nije dat", piše u saopštenj.

Ovaj proces traje 12 godina, a iniciran tužbom koju su pokrenuli Aleksandar Radoman, Adnan Čirgić, Matica crnogorska i Institut za crnogorski jezik i jezikoslovlje protiv Predraga Šćepanovića, Radomira Uljarevića, Oktoiha i Svetigore zbog kršenja autorskih prava.

Tužioci tvrde da su oni prvi distribuirali roman kralja Nikole "Despa", te da je nakon njihove promocije tog romana, ponovo objavljeno u izdanju Oktoiha i Svetigore, zaključuje Dan.