Crna hronika

NIKŠIĆ: U SAMOODBRANI NOŽEM RANIO PIJANOG MOJKOVČANINA!

Autor Mia Stanković Izvor CdM

Nikšićanin Ćetko Delibašić pravosnažno je oslobođen optužbe za pokušaj ubistva Mojkovčanina Radonje Fuštića kojeg je ubo kuhinjskim nožem u leđa dok je pokušavao da ga izgura iz svog stana u koji je upao usred noći, piše Pobjeda.

Izvor: Guliver/getty images/OJO Images/Paul Bradbury

Fuštić je 14. decembra 2018. godine, dva i po sata poslije ponoći, bez povoda i razloga provalio u stan Delibašića u kojem se nalazila njegova supruga i tek rođeno dijete.

Prvostepenu presudu izrekao je sudija Višeg suda u Podgorici Predrag Tabaš.

Odlukom Apelacionog suda stavljena je tačka na postupak protiv Delibašića, s obzirom na to da su odbrana i Fuštić prilikom davanja završnih riječi predložili da se Delibašić oslobodi optužbe. Oni su kazali da je Delibašić, kritičnom prilikom samo odbijao protivpravni napad od sebe, u cilju da zaštiti sebe i svoju porodicu, zbog čega je postupao u nužnoj odbrani.

Kako je pojašnjeno, oslobođen je optužbe, jer djelo koje je učinjeno u nužnoj odbrani nije krivično djelo.

Delibašić je pred Višim sudom ispričao da je bio sa suprugom i jednomjesečnom bebom u iznajmljenom stanu u Ulici Novaka Ramova u Nikšiću.

“Oko ponoći smo otišli na spavanje da bi oko 2.20 sati supruga došla kod mene u dnevnu sobu, probudila me i panično mi saopštila da je neko na vratima i da pokušava da uđe u stan. Ustao sam i otišao do ulaznih vrata i pitao: ,,Ko je?“ Primijetio sam da se kvaka pokreće. Ponovo sam pitao ko je, ali na pitanje nijesam dobio odgovor. Pogledao sam kroz špijunku ali kako u hodniku nije bilo upaljeno svjetlo nijesam mogao uočiti osobu koja je pokušavala da uđe “,ispričao je Delibašić.

On se prisjetio da je čuo neke nerazgovjetne zvuke, pa nije bio siguran da li se radi o jednoj ili više osoba zbog čega su se on i supruga uspaničili posebno jer se u sobi nalazilo njihovo dijete, staro tek mjesec.

Kako je vrijeme prolazilo, osoba sa druge strane vrata je nastavila da cima bravu a onda počela da lupa.

Delibašić je otišao u dnevnu sobu i mobilnim telefonom pozvao policiju objašnjavajući im što se dešava i gdje se nalazi, moleći ih da što prije dođu, jer neko pokušava nasilno da mu uđe u stan.

“Ponovo sam otišao u hodnik, upalio svjetlo i glasno upitao ko je, ali odgovor nijesam dobio, već je ta osoba još više počela da lupa na vrata “, kazao je Delibašić.

Kada god bih ponovio pitanje ko je uslijedila bi još jača lupnjava.

“Uhvatila me je još veća panika. Supruga me sva izbezumljena vukla za ruku i govorila: ,,Što će biti s našom bebom, što će nam se desiti, što će biti s nama?“ Izgurao sam je u dnevnu sobu i zamolio da tamo ostane pokušavajući da je koliko-toliko smirim, govoreći da će uskoro doći policija “, ispričao je Delibašić.

U povratku u hodnik, Delibašić je sa kuhinjskog stola uzeo nož i još jednom viknuo ko je, ali sa druge strane vrata nije bilo dogovora, sem jake lupnjave.

“Uzeo sam nož kako bih odbranio sebe i porodicu. Svašta mi je prolazilo kroz glavu, pomišljao sam da je sa druge strane osoba koja nije normalna, naoružana, da je možda više njih ispred vrata, da su došli da nas opljačkaju. Još jednom sam pogledao kroz špijunku, ali se odmah odaljio od vrata, jer je pomislio da ta osoba sa druge strane može zapucati kroz vrata. Odmakao sam se metar-dva od ulaznih vrata i stao pri zidu sa strane, kako bih se zaklonio”, pojasnio je Delibašić.

Vrata su se tresla od svakog udarca sve više i više, da bi se u jednom trenutku vrata od udaraca otvorila i, kako je kazao Delibašić, u hodnik je uletjela jedna osoba sa podignutim rukama nasrnuvši na njega.

“Pogurao se sa tom osobom, za koju sam u tom trenutku vidio da je muškarac, a zatim ga jednom udario pesnicom, a zatim nožem. Taj muškarac me je gurao prema unutrašnjosti stana, a ja njega prema vratima. Ponovo sam ga udario nožem koji mi je ispao iz ruke a potom sam ga udario pesnicom. Muškarac je pao na pod. Zgrabio sam nož kako ga nepoznata osoba ne bi uzela i stao mu nogom na koljeno. Izvadio sam telefon iz džepa i ponovo pozvao policiju, govoreći povišenim tonom, da mi je nepoznata osoba provalila u stan”, kazao je Delibašić.

I baš u tom trenutku, Delibašić je čuo brze korake na stepeništu i svjetlost baterijskih lampi, nakon čega su se pojavila četiri policajca.

“Odmah sam im rekao da sam najvjerovatnije povrijedio osobu koja mi je upala u stan. Policajci su mi uzeli nož iz ruke a potom nepoznatom muškarcu rekli da ustane, kako bi ga poveli kod ljekara. Ta osoba je samo mumlala nerazgovjetno nakon čega su ga dva policajca uhvatila ispod ruku i izvela napolje. Pošto su izašli iz stana otrčao sam u sobu gdje se nalazila beba koja je plakala, kako bi se uvjerio da je sa njom sve u redu “, ispričao je Delibašić.

Pošto se vratio u hodnik, vidio je da su ulazna vrata odvaljena, da je jezičak brave ostao u zaključanom položaju, a da je dovratnik bio izvaljen iz zida u dijelu gdje se nalaze šarke od vrata.

Na kraju Delibašić je pred vijećem sudije Tabaša izjavio da su on i njegova porodica i poslije nekog protoka vremena i dalje u šoku od toga što im se desilo te noći i da se zbog tog događaja ne odvaja od žene i djeteta.

Sa druge strane, Fuštić je kazao da se ne sjeća da je provalio u stan, niti da ga je neko ubo nožem i udario.

“Ne sjećam se da sam nekog napadao i udarao jer sam bio u teško pijanom stanju “, kazao je Fuštić.

On je ispričao da je 13. decembra 2018. godine oko 20 časova došao u Nikšić kako bi sjutradan prisustvovao pomenu za brata njegovog druga.

On je naveo da je u Nikšić došao u pijanom stanju i da je nastavio da pije na autobuskoj stanici. Ubrzo je otišao u narednu kafanu gdje je pio do zatvaranja.

Šetajući ulicom, sreo je policajca koji mu je na pitanje gdje bi mogao da prenoći kazao da se u blizini nalazi hotel ,,Jugoslavija“.

Na putu do hotela naišao je na lokal u koji je ušao i nastavio da pije.

“Po izlasku iz tog lokala ponovo sam zaustavio nekog ko mi je pokazao gdje se nalazi hotel ,,Jugoslavija“, u kom pravcu sam krenuo. Naišao sam na neku zgradu i samo se sjećam da sam vidio tu zgradu, ulaz i stepenice, a što se dalje dešavalo ne sjećam se “, ispričao je Fuštić.

Dodao je da te noći nije vladao sobom i da jako žali zbog svega što se desilo.

“Čovjeka u čiji sam stan ušao ne poznajem. Sramota me je zbog toga, jer taj čovjek nije kriv nizašta, već isključivo ja. Ja sam ga doveo u takvu situaciju i spreman sam da snosim posljedice “, kazao je Fuštić.

Tagovi