Crna hronika

ISTRAGA UBISTVA CRNOGORCA U HOLANDIJI: GLAVNI SVJEDOK ĆUTI - "RADIJE BIH UMRO NEGO DA NEKOGA PROZIVAM"

Autor Gordana Bojanić Izvor Dan

Prema navodima istrage, optuženi su imali fotografije na kojima je Šćekić, a pred sudom su se pozvali na pravo da se brane ćutanjem...

Izvor: Profimedia

Amsterdamski sud počeo je u utorak popodne sa vođenjem predmeta o likvidaciji Ranka Šćekića iz Crne Gore, koja se dogodila 22. juna 2016. godine ispred njegove kuće u Utreht-Overvehtu. Taj slučaj je važan dio procesa "Marengo" (o brojnim likvidacijama) jer su glavni osumnjičeni i ključni svjedok Nabil B. optuženi da su saizvršioci tog ubistva, piše Crimesite, prenosi Dan.

Možda ce vas zanimati

I Riduan Tagi i braća Razuki, ali i (između ostalih) ključni svjedok, bili su zauzeti pripremanjem ubistva Šćekića, smatraju detektivi.Ovo se dogodilo dok je CID istraživao grupu muškaraca koji su raspolagali velikim zalihama oružja i koji su posmatrali i fotografisali nekoliko ljudi. Osumnjičeni su napravili i slike Šćekića. Kako je saopštilo Državno tužilaštvo Holandije, oni su to uradili u ime grupe Riduana Tagija.

Četrdespetogodišnji Ranko Šćekić iz Berana, ubijen je u Utrehtu u Holandiji 2016. godine. Holandski mediji su tada objavili da je Šćekić prvo upucan u leđa, a potom su mu ispalili metak u glavu. Prema njihovim informacijama, Šćekić je trebao da se pojavi na sudu kako bi svjedočio u istragama o ubistvima i švercu oružja. Neki od tamošnjih medija su tada objavljivali i da se radi o tome da je ubijena "pogrešna osoba".

Šćekić je ubijen hicima dvojice napadača sa motora u pokretu. Navodno, prvo je upucan u leđa a potom i u glavu. Skuter koji je poslužio ubicama nađen je nedaleko od mjesta zločina. Ubrzo nakon ubistva Šćekića na Jutjubu osvanulo je više snimaka njegove likvidacije u Utrehtu. Holandska policija vjeruje da je njegovo ubistvo povezano sa predmetom „26 Koper“.

Sud želi da sasluša krunskog svjedoka Nabila B. o njegovoj ranijoj izjavi da je Riduan Tagi naredio likvidaciju Šćekića i da su u isto vrijeme na njegovoj listi bili B. i još jedna osoba (jedan „Čino“). Prema riječima krunskog svjedoka, sukoba između Ebrahima B. i Tagija je i ranije bilo. Ovaj B. je detektivima istrage rekao da zna da je Tagi naručio njegovo ubistvo, a da su Tagi i Said Razuki pokušali da ga 'uhvate' preko njegovih prijatelja Ranka Šćekića i te druge osobe.

Prema detektivima, sukob je počeo kada grupa nije uspijela da pronađe B., ali u isto vrijeme shvata da prijatelj B. i Šćekića u Utrehtu izgleda posmatra Saida Razukija. Policija primjećuje sledeće poruke, za koje se kaže da je Tagi poslao Saidu Razukiju:

"Ne brini, ali treba da znaš kada kasapin ode na spavanje da treba i Joego i Chino i njegov brat! A taj rođak iz Bagdada, da si uvijek sa bratom, on je sa mesarom zna sve brate (...) Ok brate spremaj se sad 24 pa Chino i Ioego mogu danas odmah".

Ni Ebrahim B. ni Čino nisu ispitani od strane istražnog sudije u istrazi, jer nisu mogli da budu pronađeni.

Sud je u utorak saslušao, između ostalog, osumnjičenog Mohameda El A, koji je instrukcije o ovoj likvidaciji dobio sa adrese PGP-a, saopštila je policija. El A. nije pomenuo Tagijevo ime u ranijoj izjavi, ali je priznao da je primio te poruke. On se u utorak pozvao na svoje pravo na ćutanje, kao i ostali osumnjičeni. Sud će na kraju odlučiti da li je poruke zaista poslao Tagi.

Sud je zahtjevao da Riduan Tagi dođe. Tagi je takođe saopštio sudu da ne želi ništa da kaže:

"Nažalost, ne mogu ništa da kažem o tome. Radije bih umro ili proveo život u izolaciji nego da ikad prozivam bilo koga po imenu ili oslobađam bilo koga", izjavio je on.

Tagovi