Crna hronika

CRNA LISTA EUROPOLA! NA LISTI NAJTRAŽENIJIH BJEGUNACA DRŽAVLJANIN SLOVENIJE CRNOGORSKOG PORIJEKLA!

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Na listi EUROPOL--a, na kojoj su imena i fotografije licima za kojima se traga, nalazi se i Enis Kočan koji ima državljanstvo Slovenije a koji je porijeklom iz Crne Gore. Na tom spisku nalaze se 62 osobe., piše Dan.

Izvor: Youtube/printscreen/ EUROPOL

Na tom spisku, koji je javno objavljen sa fotografijama traženih osoba, nalaze se osobe za kojima se traga zbog istražnih radnji i procesa ali i osobe koje su osuđene.

"Slovenac Enis Kočan takođe je među najtraženijim , prema podacima slovenske policije, za kojim se traga od 2001. godine. Kočan ima slovensko državljanstvo i dolazi iz Crne Gore.Za 39-godišnjim muškarcem crnogorskih korijena, nadimkom Dec, Europol traži zbog trgovine drogom i psihotropnim tvarima." navodi Dan.

Kako EUROPOL navodi: ""Visok je preko 180 centimetara, ima smeđe oči i govori slovenski, engleski i srpsko-hrvatski."

Među ostalom kako se navodi, Kočan je 2018. godine učestvovao je u krijumčarenju više od 300 kilograma heroina visoke čistoće.

Pošiljka je u luku Koper stigla turskim brodom u kontejneru ukrcanom u Iranu, ali ju je presrela slovenska policija. Zaplijenjen heroin bi na crnom tržištu vrijedio čak 60 miliona eura.

Među 62 najtraženija kriminalca samo je jedna žena, svi ostali su muškarci, prevaranti, dileri droge, pljačkaši i ubice. Mnogi od njih su u prošlosti bili osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne, ali su uspjeli pobjeći. Europol nudi značajne nagrade za neke ili za informacije koje bi mogle dovesti do njihovog pritvaranja.

Vjerovatno najpoznatije ime na listi, prema njemačkoj novinskoj agenciji dpa, je 41-godišnji Austrijanac Jan Marsalek , bivši izvršni direktor propalog njemačkog pružatelja platnih usluga Wirecard, koji je osumnjičen za ozbiljne financijske i druge ekonomske zločina.

U Europolu predviđaju da velik dio najtraženijih kriminalaca sada živi negdje drugdje i radi potpuno neobične, obične stvari, te su u svakodnevnom kontaktu s ljudima za koje nemaju pojma s kim se zapravo druže. Zato je slogan ovogodišnje Europolove kampanje “skrivanje od svih”.

Europol je prvu takvu kampanju traženja kriminalaca uz pomoć javnosti pokrenuo 2016. Do sada je uspio uhititi 110 kriminalaca, od kojih 41 na temelju informacija dobivenih putem web stranice Ureda, zaključuje Dan.

Tagovi