Crna hronika

VIŠI SUD OBUSTAVIO POSTUPAK PROTIV HRAPOVIĆA ZA ZLOUPOTREBU SLUŽBENOG POLOŽAJA, NISU PRONAĐENI DOKAZI

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Viši sud u Podgorici obustavio je postupak protiv bivšeg ministra zdravlja Kenana Hrapovića nakon što je ga je nevladina organizacija Grupa za razvoj i unapređenje sporta (GRUS) sa još dvije osobe optužila da je zloupotrijebio službeni položaj, piše Dan.

Izvor: Vlada Crne Gore

Portparol tog suda Aida Muzurović saopštila je za Dan da je do obustave došlo usled nedostatka dokaza da je okrivljeni osnovano sumnjiv za krivična djela koja su predmet optužbe.

Osim Hrapovića, ista nevladina organizacija optužila je nekadašnjeg sekretara u Ministarstvu zdravlja i predsjednika Komisije za raspodjelu sredstava NVO za 2018. i 2019. godinu Nikolu Antovića, kao i direktora Direktorata za javno zdravlje Mira Kneževića zbog zloupotrebe položaja i prekoračenja službenog ovlašćenja.

Zakonski zastupnik Grupe za razvoj i unapređenje sporta Mirko Mijajlović tražio je ranije izuzeće predsjednice sudskog vijeća Suzane Mugoše, nakon što je ona odbila njegov predlog da se suđenje odloži. On je tražio i izuzeće predsjednika Višeg suda i Apelacionog suda, ističe Dan.

Hrapović advokat Nikola Martinović ukazao je da Mijajlović nije oštećeni u tom predmetu, već je oštećena NVO kao pravno lice. U optužici koju je podigla NVO GRUS, između ostalog, navodi se da su okrivljeni Hrapović, Antović i Knežević tokom 2018. i 2019. godine zloupotrijebili službeni položaj prekoračenjem granica svojeg službenog ovlašćenja, uz nesavjestan rad u službi.

Ministru jednogodišnja naknada

Bivši ministar zdravlja, koji je već duže vremena u žiži javnosti zbog raskalašnog života pojedinih članova njegove familije, trenutno koristi pravo na jednogodišnju funkcionersku naknadu, jer je u decembru ostao bez funkcije, nakon što je njegova partija poslije izbora u avgustu sišla s vlasti.

"Obraćam vam se zahtjevom za nadoknadu štete isplatom zakonom definisanog novčanog iznosa, usled neiskorišćenog odmora, na koji sam imao pravu u skladu sa zakonom", navodi se u zahtjevu bivšeg ministra koji je nedavno dostavljen Ministarstvu zdravlja.

Pojedini mediji su u septembru objavili da je Hrapović u vrhu spiska po iznosu naknade koju dobija – 1.716,30 eura, odnosno 2.561,65, naglašava Dan.

Navodi se da je Hrapović, protivno Zakonu o NVO, Uredbi Vlade Crne Gore o finansiranju projekata i programa NVO u oblastima od javnog interesa i pravilnika o sadržaju javog konkursa za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata i programa NVO, izvršio izbor Komisije za raspodjelu sredstava NVO u oblasti prevencije hiv/aids.

"Kao predstavnika NVO u Komisiju za oblast hiv/aids izabrao je dr Aleksandru Marjanović, iako je ovlašćena za zastupanje NVO Crnogorska fondacija za hiv Podgorica, koja je redovni učesnik i dobitnik sredstava za navedenu oblast od kako je postala član te komisije, što predstalja klasičan sukob interesa."

U raspodjeli po konkursu od 11. 6. 2018, NVO Juventas je za tri projekta dobila 67.000 eura, što predstavlja 53,6 odsto od ukupnog iznosa koji je bio predmet raspodjele, odnosno 33,6 odsto, ili 42.000 eura više od zakonom dozvoljenog iznosa, dok je NVO Cazas, za dva projekta dobila 45.000 eura, što predstavlja 36 odsto od ukupnog iznosa koji je bio predmet raspodjele, odnosno 20.000 eura više od zakonom dozvoljenog iznosa – navodi se, između ostalog, u optužnici NVO Grupa za razvoj i unapređenje sporta, zaključuje Dan.