Crna hronika

SLUČAJ "MANJIFIKO" I ŠVERC KOKAINA IZ JUŽNE AMERIKE U CRNU GORU: ODBIJEN OPTUŽNI PREDLOG PROTIV SUDIJE JOVIĆA

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Jedan od uhapšenih u akciji "Manjifiko" Srđan Pavlović, kome se pred Višim sudom u Podgorici sudi po optužnici u kojoj je označen kao pripadnik kriminalne organizacije Danila Đurovića, podnio je optužni predlog protiv sudije tog suda Dragoja Jovića, piše Dan.

Izvor: Profimedia/Bodo Marks/dpa

Ta kriminalna organizacija se tereti da je iz Južne Amerike u Crnu Goru prokrijumčarila 18 kilograma kokaina.

Iz Višeg suda su Danu saopštili da je optužni predlog podnijet protiv sudije Jovića zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja iz čl.416 stav 1 KZCG odbijen jer nema dovoljno dokaza da je okrivljeni osnovano sumnjiv za djelo koje je predmet optužbe.

"Protiv ovog rješenja može se izjaviti žalba Apelacionom sudu u roku od tri dana od prijema prepisa rješenja", saopšteno je Danu iz Višeg suda.

Osim Đurovića i Pavlovića, optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva obuhvaćeni su i Miloš Petrić, Đuro Perović, Branimir Miletić, Toni Petković i Rade Samardzić. U optužnom aktu je navedeno da nijesu identifikovane osobe iz Kolumbije koje su učestvovale u švercu kokaina.

 Pavlović je u istrazi iznio određene detalje o svojoj ulozi u kriminalnoj organizaciji koju je, prema optužnici, formirao Đurović. On je kazao da je po Đurovićevom nalogu utovario drogu na brod koji je u maju uplovio u Bokokotorski zaliv.

Na saslušanju pred specijalnim tužiocem, on je razotkrio i uloge ostalih članova ove kriminalne organizacije.

Kako tvrde iz SDT-a za Dan, Pavlovićev iskaz je potvrđen i materijalnim dokazima i listinzima telefonskih komunikacija koje su optuženi ostvarivali u periodu kada je droga unesena u Crnu Goru.

U optužnom aktu se navodi da je Đurović od Rada Samardzića dobio informaciju da će se Pavlović kao mornar ukrcati na brod "Manjifiko", koji je imao planiranu putanju pogodnu za nelegalne poslove ove kriminalne organizacije.

"Po nalogu Danila Đurovića, Samardzić je prišao Pavloviću i predložio mu mogućnost lake zarade koja podrazumijeva prenošenje određene količine droge iz Južne Amerike u Kotor. Uprkos riziku, Pavlović je prihvatio tu ponudu, a od Đurovića je prije ukrcaja dobio kriptovani telefon preko kojeg je dobio instrukcije o mjestu i vremenu preuzimanja narkotika kada se brod "Manjifiko" usidrio u Kolumbiji."

Kokain trampio za automobil, motor i sat

Prema optužnici, za uspješno obavljen posao Pavlović je dobio dva kilograma kokaina, dok je Đurović za sebe uzeo deset i po, a Petrić pet i po kilograma.

Pavlović je u istrazi ispričao da je dva kilograma kokaina dao u zamjenu za automobil "audi A8", motor "pjađo" francuskih tablica i ručni sat "kartijer", navodi Dan.

Pavlović je potom od dvije nepoznate osobe preuzeo 18 kilograma kokaina, koji je sakrio na brodu. Prije usidrenja u kotorskoj luci, on je, po ranijem dogovoru sa Đurovićem, sa broda u more kod Veriga izbacio tovar sa drogom, koji su, kako se osnovano sumnja, gliserom čekali Miloš Petrić, Đuro Perović i Branimir Miletić. Kokain je izvučen iz mora i gliserom prebačen na "sigurno" – piše u optužnici.

Svi uhapšeni u policijskoj akciji "Manjifiko" su pred vijećem sudije Dragoja Jovića tvrdili da nijesu krivi za šverc 18 kilograma kokaina, zaključuje Dan.