Crna hronika

POKUŠAJ UBISTVA U CENTRU PODGORICE: OBUSTAVLJEN POSTUPAK, ALEKSIĆU SKINUTA HIPOTEKA SA STANA!

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Nakon što je VDT u Podgorici obustavilo krivični postupak u odnosu na bivšeg šefa kontraobavještajne službe Radovana Aleksića, povučena je i odluka o jemstvu, odnosno skinuta je hipoteka sa stana koji je on ponudio krajem 2016. u zamjenu za slobodu, potvrđeno je Danu.

Izvor: Uprava policije

Podsjećamo, Aleksić je bio optužen da je 11. jula 2016. godine u centru Podgorice pokušao da ubije nekadašnjeg šefa policijskog Odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Predraga Šukovića.

On je uhapšen tri mjeseca nakon što je Šuković ranjen, kada mu je i određen pritvor. U pritvoru je proveo dva mjeseca, a potom je uz ponuđeno jemstvo pušten da se brani sa slobode. Kao sredstvo obezbjeđenja za ukidanje pritvora Aleksić je ponudio porodični stan od 59 kvadrata u užem centru Podgorice, koji je procijenjen na 63.000 eura, naglašava Dan.

Možda ce vas zanimati

 Još u maju prošle godine, prilikom kontrole optužnice, odbrana je tražila obustavu postupka jer, kako su tada ocijenili, tužilaštvo nije ponudilo dovoljno dokaza da je Aleksić pokušao da ubije Šukovića.

Nasuprot odbrani, viši državni tužilac Željko Tomković ostao je u cjelosti pri optužnici. Ipak, sud je odlučio da optužnicu vrati na dopunu. Aleksićeva odbrana je ukazala da je validnost iskaza svjedoka upitna, a imajući u vidu da su taj status dobila lica koja su se prijavila da su na snimku koji je objavljen u medijima prepoznala Aleksića, kojeg prije toga nijesu vidjela minimum deset godina, ističe Dan.

Antropološki nalaz odbacio optužbe

Kako Dan navodi, iz Višeg tužilaštva je prije mjesec dana saopšteno da je krivični postupak protiv Aleksića obustavljen nakon što je antropološki nalaz vještaka Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu pokazao da on nije osoba sa video-snimka koja je pokušala da ubije Šukovića.

"U predmetu formiranom protiv R.A. zbog krivičnog djela ubistvo u pokušaju učinjeno na štetu P.Š., nakon što je rješenjem Vijeća Višeg suda u Podgorici optužnica vraćena tužilaštvu radi dopune, ovo tužilaštvo je, između ostalog, putem zamolnice upućene nadležnim pravosudnim organima Republike Srbije zatražilo antropološko vještačenje od strane Medicinskog fakulteta u Beogradu – Instituta za sudsku medicinu Sudsko-medicinskog odbora",  saopšteno je tada iz VDT-a.

Advokat Milan Vujović je prilikom kontrole optužnice istakao da smatra da su iskazi svjedoka motivisani ponuđenom nagradom. Naime, kada je Šuković ranjen raspisana je nagrade od 30.000 eura, a taj iznos obećan je onom ko prepozna napadača sa fotografije napravljene na osnovu snimka sa jedne od nadzornih kamera u blizini mjesta na kojem je ranjen Šuković, naglašava Dan.

Nedugo nakon toga, Aleksića su njegove bivše kolege iz vojske označile kao osobu koja je pucala, iako ga, kako su i sami naveli, nijesu vidjele najmanje deset godina. Ubrzo nakon svjedočenja, jedan od svjedoka tražio je da mu bude isplaćen obećani iznos novca.

Aleksić je od početka negirao krivično djelo i bilo kakvu umiješanost u ranjavanje Šukovića, tvrdeći da 11. jula 2016. nije bio u Crnoj Gori, što je potvrđeno i vještačenjem telekomunikacija, koje je pokazalo da je Aleksićev telefon u vrijeme ranjavanja Šukovića registrovan na jednoj lokaciji u Beogradu, zaključuje Dan.