Crna hronika

SDT DO SAD PROCESUIRALO 105 "ŠKALJARACA" I 140 "KAVČANA", ZAPLIJENJENO I OKO 100kg OPOJNE DROGE

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Specijalno tužilaštvo je do sada podiglo, za krivična djela organizovanog kriminala, 73 optužnice protiv 532 fizička lica i 31 pravnog lica, prenosi Dan.

Izvor: MONDO

Borba protiv organizovanog kriminala iziskuje napore nadležnih organa, a do sada je Specijalno državno tužilaštvo, na čelu sa glavnim specijalnim držvnim tužiocem Milivojem Katnićem, za krivična djela organizovanog kriminala podiglo ukupno 73 optužnice protiv 532 fizička lica i 31 pravnog lica.

Na udaru SDT-a našli su se i kriminalni rivali, „kavački“ i „škaljarski“ klan. Kako je nedavno prezentovano iz Specijalnog tužilaštva, samo u četiri predmeta rasvijetljeno je: teško ubistvo, dva ubistva i otmica, spriječeno je ubistvo četiri osobe, a spriječena su i ubistva više policijskih službenika Specijalnog policijskog odjeljenja i Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala. Takođe, zaplijenjeno je i 100 kilograma opojne droge, piše Dan.

U borbi protiv djelovanja “škaljaraca” i “kavčana” predmet procesuiranja SDT-a bilo je 245 osoba. U odnosu na 177 osoba, podignuto je 13 optužnica protiv 83 lica koji su pripadnici “škaljarskog klana” i podignuto je 14 optužnica protiv 94 licakoji su pripadnici “kavačkog klana”, ističe Dan.

Prema evidenciji SDT-a, broj članova “škaljarskog” klana na čijem je čelu prema podacima istrage Jovan Vukotić je 105, dok kriminalna organizacija “kavačkog” klana čiji su navodi lideri Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan broji 140 osoba.

"Donijeto je šest naredbi o sprovođenju istrage protiv 22 lica koji su pripadnici “škaljarskog klana”. Donijeto je šest naredbi o sprovođenju istrage protiv 46 lica koji su pripadnici “kavačkog klana” , naveli su iz Specijalnog tužilaštva.

Pored toga, od 01. novembra 2020. godin do 18. februara 2021. godine Specijalno državno tužilaštvo donijelo je 14 naredbi o sprovodjenju istrage protiv 90 fizičkih i tri pravna lica, naglašava Dan.

"Za krivična djela organizovanog kriminala donijeto je osam naredbi o sprovođenju istrage protiv 55 osoba, za krivična djela visoke korupcije donijeto je šest naredbi o sprovođenju istrage protiv 34 fizička i tri pravna lica, kao i jedno proširenje istrage za druga krivična djela",  podaci su SDT-a za protekli period.

Takođe, za isti period, tužilaštvo je podiglo 10 optužnica i jedan optužni predlog protiv 91 fizičkog i 23 pravna lica, navodi Dan.

"Za krivična djela organizovanog kriminala podignuto je sedam optužnica protiv 51 lica, za krivična djela visoke korupcije podignute su tri optužnice (od toga jedan optužni predlog) protiv 40 fizičkih i 23 pravna lica", zaključuje se iz Specijalnog tužilaštva.