Crna hronika

PEJOVIĆ PRIJETI ZBOG DUGA: Vidjećeš ti, pokazaću ti ja

Autor Kristina Stevović Izvor Vijesti

Vlasnik KAP-a, Veselin Pejović, zaprijetio je direktoru Agencije za zaštitu životne sredine Milanu Gazdiću nakon što su mu iz te institucije ispostavljena rješenja o naplati eko naknade od 808.171 eura u roku od 15 dana, pod prijetnjom prinudne naplate.

Izvor: Youtube/PrintScreen

”Šta si mi ovo poslao, se*em ti se u titulu? Je..ću ti majku, vidjećeš ti, pokazaću ti ja”, poručio je Nikšićanin u telefonskom razgovoru Gazdiću, tvrdi sagovornik “Vijesti” iz istrage.

Gazdić je potom policiji prijavio prijetnje, a Pejović je uhapšen zbog sumnje da je ugrozio bezbjednost direktora te Agencije.

Kako saznaju Vijesti, policija je nakon saslušanja o događaju obavijestila državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, koji je ocijenio da u radnjama Pejovića nema elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti:

”Te su službenici policije lišili slobode V.P. zbog prekršaja iz članova 7 i 8 Zakona o javnom redu i miru”.

Pejović je juče, nakon saslušanja u Sudu za prekršaje, pušten na slobodu i nije želio da komentariše situaciju.

 Iz Suda za prekršaje nijesu obavijestili javnost da li je taj postupak juče okončan i ako jeste, kako.

Prema Zakonu o javnom redu i miru, Pejović je zbog prekršaja koje je počinio mogao biti kažnjen novčano ili poslat u zatvor do 60 dana.
Rješenja

Gazdić je, kao direktor Agencije za zaštitu prirode, u posljednja dva mjeseca uspio od Pejovićeve kompanije da naplati 137.268,10 eura zaostalih eko-naknada i naknada zbog zagađenja životne sredine.

Prema dokumentima u koja “Vijesti” imaju uvid, te takse i kazne nijesu plaćene od 2016. godine.

Gazdić je 1. oktobra donio rješenje kojim su preinačena sva prethodna, koja KAP nije platio, a kojima je Pejoviću bilo naloženo da ih plaća sukcesivno, svakog mjeseca do kraja godine.

Sva rješenja ispostavljena su Unipromu, koji je preuzeo organizaciju proizvodnje tokom stečajnog postupka prodaje imovine KAP-a.

Obrazloženo je i da je upravo Uniprom korisnik postrojenja, pa samim tim i obveznik plaćanja eko-naknade u skladu sa propisima.

Jedno od rješenja donijetih prvog dana oktobra obavezalo ga je da plati 101.830,83 eura naknade zbog zagađivanja životne sredine. Istog dana dobio je rješenje i da u roku od 15 dana plati 35.437,27 eura.

Dvadeset i pet dana kasnije poslato mu je rješenje da plati 30.886,83 eura naknade za stvaranje i deponovanje opasnog otpada tokom 2020. godine.

Prije četiri dana iz Agencije su mu poslali rješenje kojim je obavezan da plati 20.198,76 eura naknade zbog zagađivanja životne sredine koju KAP nije platio od 1. maja 2016. do 30. aprila 2017. godine. Stigao mu je i dokument po kom je dužan da plati 1.164, zatim 98,52 eura i 6.84 eura za isti period, po istom osnovu.

Istog dana, Gazdić je potpisao rješenje kojim je Unipromu tražio da im plati 348.009,12 eura, zatim 176.959,68 eura, 24.279,84 eura i 480,48 eura.

Tog dana dobio je i račun na 1.072,80 eura.

Poučen je i da će, ako ne uplati, računi biti prinudno naplaćeni, sa kamatom, a da će troškovi prinudne naplate biti stavljeni njemu na teret.
“Nećete nas uplašiti”

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPG) juče su poručili Veselinu Pejoviću da mora da shvati da su svi jednaki pred zakonom:

”I da se zakon mora poštovati, ma o kome se radilo”.

Oni su saopštili da najoštrije osuđuju Pejovićeve prijetnje Gazdiću:

”I bilo koji pokušaj pritiska na osobe koje savjesno, odgovorno i profesionalno rade svoj posao... Prijetnje nas neće zastrašiti da obavljamo posao profesionalno i principijelno”, saopšteno je iz MEPG.
Suđeno mu zbog prijetnji Medojeviću

Pejović je 2015. godine pravosnažno uslovno osuđen zbog ugrožavanja sigurnosti lideru PzP-a Nebojši Medojeviću.

To je odlučio Viši sud, koji je potvrdio presudu kolega iz Osnovnog suda u Podgorici, kojim je uslovno osuđen na kaznu od pet mjeseci zatvora, ukoliko u sljedećih godinu dana počini novo krivično djelo. Za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti predviđena je novčana kazna ili zatvor do godinu.

Nikšićaninu se sudilo jer je na beogradskom aerodromu fizički nasrnuo na Medojevića, a zatim novinarima ispred podgoričkog Osnovnog suda saopštio da će tog političara “pljuvati i šamarati” gdje god ga vidi.

”Gdje god ga vidim, do kraja života ja ću da ga pljunem i ošamarim, jer je to jedna žena, bolje da obuče suknju, nego što širi laži”, naveo je Pejović u sudnici.

Par sati kasnije, nakon reakcija javnosti, kazao je da su njegove riječe izvučene iz konteksta i zato zvuče “neprimjereno i uvredljivo”.

Biznismen iz Nikšića tvrdio je da je u Beogradu tako reagovao, jer ga je poslanik javno optužio da pripada narkokartelu Darka Šarića, da će preko KAP-a prati novac, da nema reference da vodi tu kompaniju i da nije mislio da šamara Medojevića gdje god ga vidi...