Sjutra Međunarodni dan borbe protiv fašizma

Autor:

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma međunarodna zajednica obiježiće sjutra sjećanjem na žrtve holokausta, kako se ne bi zaboravile strahote koju je ovaj narod doživio.

Sjutra Međunarodni dan borbe protiv fašizma Foto: MONDO/Predrag Jelenić Jasenovac

Devetog novembra se obilježava Dan borbe protiv fašizma kada je 1938. godine počeo progon jevrejskog naroda od nacističke Njemačke.

Njemačka paravojna organizacija SA maljevima je porušila i uništila zgrade, nakon čega su ostale ulice prekrivene komadićima polomljenih prozora, pa se ova noć naziva „Kristalna noć“.

Oko 30 hiljada jevrejskih muškaraca je odvedeno u koncentracione logore, gdje su kasnije mučeni, a oko hiljadu je ubijeno.

Kristalna noć je simboličan početak tragedije jevrejskog naroda, odnosno, holokausta, tokom kojeg je ubijeno šest miliona nedužnih muškaraca, žena i djece, kao i oko pet miliona Slovena, Roma, osoba sa invaliditetom, LGBT lica, političkih predstavnika i ostalih grupa.

Građanska alijansa (GA) je saopštila da je ovo prilika da se javnosti skrene pažnja na probleme rasizma, ekstremizma i fažizma sa kojima se i danas borimo u cijelom svijetu i na to koliko je još potrebno da radimo na ovom pitanju.

"Da li smo mi u Crnoj Gori i pored jakog pokreta koji smo imali pobijedili fašizam i dalje je otvoreno pitanje. Posebno u svijetlu ratnih zločina koji su se desili, a nijesu istraženi i odgovorni nijesu sankcionisani, nije došlo do pomirenja, danas je etnička distanca izrazito visoka", kaže se u reagovanju.

Kako se ocjenjuje, govor mržnje na nacionalnoj osnovi je naročito prisutan prema Romima, a nacionalizam je u porastu.

"Nažalost, sa druge strane, vlasti se ne snalaze i ne pronalaze adekvatan odgovor", poručili su iz GA.

Tagovi:
Sve vijesti