Martijev izveštaj: Veselji doveden u vezu sa logorima

Autor:

Odlazeći predsednik kosovske Skupštine Kadri Veselji našao se među bivšim članovima OVK koje je pozvao Specijalni sud u Hagu, i kako javlja KTV, njegovo ime se pominje u više navrata u izveštaju Dika Martija.

0
A- A A+
Foto: MONDO/Stefan Stojanović

  Predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji, predsednik Skupštine u prošlom mandatu, dobio je poziv za razgovor u Hagu 4. decembra.

On je, tom prilikom istakao da se ponosi “epohom Oslobodilačke vojske Kosova” i da je bio blagoslovljen što je bio idejni tvorac i osnivač OVK.

Međutim, Kosovska televizija navodi da se Veseljijevo ime pominje se u izveštaju Dika Martija u tački 114 u kojoj se kaže da su bivši komandanti OVK koji su upravljali navodnim logorima na severu Albanije bili povezani sa grupom "Drenica" pod vodstvom Hašima Tacija i u koordinaciji, između ostalh, i sa sadašnjim liderom Demokratske partije Kosova.

Prvi put se u izveštaju, u nalazima iz terenske istrage, Veselji pominje kao deo Dreničke grupe, koju navodno vodi Hašim Tači, a koji je takođe uključivao Džavita Haljitija, Azema Sulju i Fatmira Ljimaja, izveštava KTV.

U izveštaju se navodi da su pomenuti neprekidno istraživani kao osumnjičeni za ratne zločine, organizovani kriminal u velikim slučajevima od strane tužilaca UNMIK-a, Haškog tribunala i Euleksa.

Međutim, do danas, svi su izbegavali efikasnu pravdu, prenosi portal Kosovo online.

KTV prenosi da postoje izvori koji pouzdano uključuju Haljitija, Veseljija, Sulju i Ljimaja, zajedno s Tačijem i drugima iz njegovog neposrednog kruga, da su nalogodavci, a u nekim slučajevima vršili i lični nadzor nad - ubistvima, zatvaranjem, premlaćivanjem i saslušanjima u nekim delovima Kosova.

Takođe, Veselji se dovodi i u vezu sa Šaipom Mujom i Džavitom Haljitijem, kao grupom odgovornom za pronalaženje načina za korišćenje milionskih dolara u ratnim donacijama, pokretanje veza sa stranim privatnim vojskama i privatnim kompanijama za obezbeđenje.

Veselji se dovodi i u vezu sa saslušanjem osumnjičenih koji su sarađivali sa srpskim vlastima.

Pored Kadrija Veselija, koji se pominje u Martijevom izveštaju, potvrđen je i poziv za Azema Sulju, ali ne i za Tačija, Halijtija i Muju.

Sve vijesti