"Pljuštale" krivične prijave u Podgorici i Herceg Novom

Autor:

Službenici podgoričkog Centra bezbjednosti podnijeli su Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv M.I. (21) koji je, kako se sumnja, izvršio krivično djelo računarska prevara na štetu M.K. iz Petrovca.

"Pljuštale" krivične prijave u Podgorici i Herceg Novom Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Iz Uprave policije je saopšteno da je M.I. je, kako se sumnja, elektronskim putem pristupio e-banking nalogu oštećenog M.K i došao u posjed verifikacionog koda za autorizaciju transakcije.

M.I. je koristeći taj kod preusmjerio 11,1 hiljadu EUR sa računa oštećenog na bankovni račun registrovan na preduzeće.

Hercegnovska policija podnijela je nadležnom tužilaštvu krivične prijave protiv kompanije David trade i B.K. (43) iz Herceg Novog kao odgovornog u tom preduzeću zbog postojanja osnovane sumnje da su utajili poreze i doprinose u produženom trajanju.

B.K. je od 1. decembra 2016. godine do 31. januara ove godine sa računa tog preduzeća neosnovano podigao novac u ukupnom iznosu od oko 213,5 hiljada eura, za šta nije imao valjanu i zakonitu knjigovodstvenu dokumentaciju, te je tako izbjegao plaćanje poreskih obaveza i oštetio budžet Crne Gore za skoro 149 hiljada eura“, navodi se u saopštenju.

Protiv B.K. kao građanina podnijeta je krivična prijava zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio i krivično djelo posebni slučajevi falsifikovanja isprave.

On je, kako se sumnja, sačinio falsifikovanu ispravu, odnosno predmetni ugovor o zajmu, u kojem je kao izdavalac te isprave uz svoj potpis unio netačan podatak da ima položaj i zvanje izvršnog direktora kompanije David trade, iako u momentu zaključivanja ugovora on taj položaj nije imao, već ga je stekao naknadno.

Krivična prijava Osnovnom državnom tužilaštvu u Herceg Novom podnijeta je i protiv državljanina Srbije, V.K. (78) iz Požarevca, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo prevara.

Tagovi:
Sve vijesti