On je novi predsjednik Tunisa

Autor:

Novoizabrani predsednik Tunisa Kais Sajed položio je danas zakletvu tokom ceremonije u parlamentu.

On je novi predsjednik Tunisa Foto: Tanjug/AP Photo/Hassene Dridi

Sajed je tokom govora preneo poruku nade, obećao da će se boriti protiv korupcije i zaštititi slobode, posebno prava žena, preneo je AP.

On je rekao da "neće biti tolerancije za trošenje nijednog centa novca koji pripada narodu", dok se Tunis bori protiv nezaposlenosti i loše ekonomske situacije.

Novi predsednik je obećao da će se boriti sa korenima ekstremizma, rekavši: "Moramo da se ujedinimo protiv terorizma".

Saied je pobedio na predsedničkim izborima u Tunisu dobivši podršku umerene islamističke partije Enahdha, koja je trijumfovala na nedavno održanim parlamentarnim izborima.

Ta severnoafrička zemlja na Sredozemnom moru, bila je predvodnica protesta tokom "Arapskog proleća" 2011. godine, pokrenutih samospaljivanjem mladog prodavca voća.

Ona je od tada već jednom birala predsednika koji je umro ovog leta u 92. godini. Izabrala je i parlament kojim dominira islamistička stranka Enahda. Ali, kandidat Enahde je toliko teško poražen u prvom krugu predsedničkih izbora 15. septembra, da je ta stranka podržala njegovog rivala iz prvog kruga, profesora Sajeda.

Sajed koji govori klasičan arapski jezik, a ne tuniški dijalekt kao svi ostali, izgleda da to ne doživljava kao nešto strašno. Poznat kao metodični stručnjak za ustavno pravo, nema ni političku stranku, ni "harizmu", niti ga ima na društvenim mrežama.

Odbija da čak prizna da ima protivnika na izborima pred koje ne vodi kampanju, ali ima podršku "legija" mladih Tunižana koji svoj entuzijazam šire na Twitteru, i njihovih roditelja koji u njega polažu nade za svoju budućnost.

Tagovi:
Sve vijesti