"Suzbijanje i rješavanje napada na novinare prioritet"

Autor:

Suzbijanje i rješavanje napada na novinare i medije i njihovu imovinu i preventivno djelovanje u cilju omogućavanja nesmetanog obavljanja novinarskog poziva u Crnoj Gori, prioritet je u radu Uprave policije.

0
A- A A+
Enis Baković Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

  To je ocijenjeno na sastanku predstavnika Uprave policije i Sindikata medija Crne Gore (SMCG).

Pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije Enis Baković istakao je da su od četiri krivična djela koja su se tokom prošle godine desila na štetu novinara, tri riješena i pravosnažno okončana.

"Naglasio je da je novom sistematizacijom radnih mjesta u sektoru kriminalističke policije njegov kolega Miodrag Furtula posebno imenovan da koordinira svim policijsko – tužilačkim aktivnostima u slučajevima napada na novinare na nivou Crne Gore u kontinuitetu", kaže se u zajedničkom saopštenju SMCG i Uprave policije.

Baković je dodao da su i u svim centrima i odjeljenjima bezbjednosti po opštinama imenovana po dva policijska inspektora, koja su zadužena da koordiniraju taj posao na lokalnom nivou.

Tako, kako su istakli, Uprava policije preduzima preventive i represivne aktivnosti, a sveukupno djelovanje je od predstavnika Savjeta Evrope ocijenjeno kao izuzetno pozitivan i jedinstven pristup na prostoru Jugoistočne Evrope.

"Ovaj način djelovanja je registrovan kao prvi slučaj sveobuhvatnog tretiranja ove problematike od strane policijskih službi u regionu", dodaje se u saopštenju.

Policijski službenici, kojima je povjeren ovaj posao, kako su kazali, imaju veliko iskustvo.

"Furtula je naveo da je jedan od njihovih zadataka i analiza slučajeva iz ranijeg perioda te da je zahvaljujući njihovom radu riješen jedan slučaj krađe na štetu novinara iz 2015. godine", navodi se u saopštenju.

Predstavnici SMCG istakli su značaj neophodnosti rješavanja svih slučajeva napada na novinare i izrazili očekivanje da će novi način tretmana ovih slučajeva u okviru Uprave policije dati željene rezultate u narednom periodu.

Sastanku, koji je inicirao SMCG, prisustvovali su i načelnik Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u Sektoru kriminalističke policije Aleksandar Bošković i policijski službenik visokog ranga kriminalističke policije Miodrag Furtula, kao i predsjednica i potpredsjednik SMCG, Marijana Camović i Radomir Kračković.

Tagovi:
Sve vijesti