Predali žalbe na presudu za pokušaj terorizma

Autor:

Advokati odbrane predali su danas žalbe Apelacionom sudu na presude kojma su Andrija Mandić, Milan Knežević, Branka Milić i Mihailo Čađenović osuđeni u slučaju pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

0
A- A A+
Advokat Miroje Jovanović Foto: MONDO/Miljana Dašić Advokat Miroje Jovanović

  Advokati Miroje Jovanović i Dušan Radosavljević, traže da se njihovi klijenti oslobode, da se postupak vrati na početak i da u novom postupku bude izuzeto sudsko vijeće koje je sudilo u prethodnom.

Radosavljević je rekao da je kao branilac Kneževića predao žalbu na 300 stranica i da je u prilogu dodao i CD sa njenim sadržajem da bi sud mogao lakše da se upozna sa navodima.

“Da mi je neko pričao da ću da pišem žalbu ba 300 stranica ne bih mu vjerovao. Međutim to je dug besmisla ovog postupka i opširnosti prvostepene presude”, kazao je Radosavljeić novinarima ispred Višeg suda.

On je objasnio da u žalbi traže da se presuda preinači, da se Knežević oslobodi od optužbe.

“Drugi predlog je da se presuda ukine i da se vrati prvostepenom sudu na ponovno suđenje ali pred izmijenim vijećem jer ovo vijeće nije sposobno da sudi ponovo. Nijesu bili sposobni da zakonitu odluku donesu sada neće biti ni kasnije”, istakao je Radosavljević.

On je naveo da je kao alternatnivni predlog predloženo u smislu odredbe 395 ZKP da se održi glavni pretres pred Apelacionim sudom i da se donose oslobađajuća presuda.

Radosaljević je ocijenio da prvostepena presuda predstavlja završnu riječ Specijalnog držanog tužilaštva i da je dovoljna samo jedna povreda krivičnog postupka da bi presuda bila ukinuta.

“U ovoj žalbi postoji više od 20 povreda krivičnog postupka. Ako ima imalo zakona ako se on bude primjenjivao presuda ne može da opstane”, rekao je Radosavljević.

On je naveo da je provostepeni sud ignorisao jednu od odluka Apelacionog suda Crne Gore.

“Tokom postupka imali smo jedno procesno rješenje gdje je ukinuto rješenje prvostepenog suda oni nikada nijesu odluličli o tome. To je dovoljan momenat da presuda ne može da opstane”, smatra Radosavljević.

On je rekao da je naopako tumačena odredba 127 stav dva ZKP koji je u direktnoj vezi sa tim da je sud odbio da dozvoli da se postavljaju pitanja na okolnosti iskaza svjedoka saradnika pred Vijećem Višeg suda prije nego što mu je potvrđen status.

Radosavljević je ocijenio da su ključni dokazi na kojima je zasnovana presuda takvog kvaliteta da nije mogla da se donese osuđujuća presuda.

“Od svjedoka saradnika do svjedoka Velimirovića, mjera tajnog nadzora iz Srbije, Crne Gore, listinga. Svi ključni dokazi imaju manjkavosti i na njima nije mogla da se zasnuje presuda”, smatra Radosavljević.

Upitan da li odluka o izručenju Sinđelića Hrvatskoj može da utiče na eventualni ponovljeni potupak ukoliko Apelacioni sud usvoji žalbe, Radosavljević je odgovorio da odluka o izručenju predstavlja “neki vid hibridnog rata“.

Prema njegovim riječima, to u svakom slučaju vrši pritisak na drugostepeni sud. ”To jeste jedan od realnih problema i to je namjerno urađeno”, kazao je Radosavljević.

On je rekao da je kuriozizet da je Sud na 52 stranice napravio spisak odbijek dokaznih poredloga odbrane.

Jovanović smatra da je posebno zabrinjavajuće to što je u presudi, na koju su se žalili, prvostepeno vijeće pogrešno tumačilo službeni dokument Ministarstva inostranih poslova Rusije.

To je, rekao je on, potpuni skandal.

„U oktobru prošle godine sam Sudu dostavio dokument iz kog se vidi da Saša Sinđelić 27. septembra 2016. godine nije prešao niti carinsku niti graničnu liniju Rusije, iz zone tranzita vraćen za Beograd“, kazao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, prvostepeno vijeće je to u ovoj prosudi tumačilo na potpuno sumanut način.

„Doveden sam u situaciju da objašnjavam koje su to nadželne službe Rusije dostavile Ministarstvu inostranih poslova, pošto me Vijeće nije pitalo za šest mjeseci nakon toga odakle meni taj dokument“, dodao je Jovanović.

Kako je kazao, obratila mu se pogranična služba federalne službe bezbjednosti u julu 2018. godine, da će mu po zahtjevu administracije predsjednika dostaviti konsolidovani odgovor ruske strane.

I taj odgovor je, kako je naveo, dostavio.

„Očigledno je da je presuda zasnovana na iskazu samo jednog čovjeka. Njena obimnost i činjenica da se lično obračunava sa našim branjenicima, kao političkim neistomišljenicima je evidentna i nama, kao branjenica, i pokazuje da je tačna ova teza o pristrasnosti“, kazao je Jovanović.

Upitan kakav je trenutno status Branke Milić, Jovanović je odgovorio da je ona u Ambasadi Srbije i da Viši sud u Podgorici uporno odbija da joj ukine pritvor.

„Crna Gora se ne usuđuje da traži izručenje zato što bi u tom postupku bilo utvrđivano kakvu je torturu preživjela u zgradi Suda i šta joj se tada dogodilo“, kazao je Jovanović.

Na pitanje da li bi u Srbiji protiv Bogićevića i Ristića mogao biti pokrenut krivični postupak, odgovorio je da ne zna i da oni imaju svoje branioce.

„Siguran sam da ovu presudu na koju smo se žalili je samo formalno pisao Viši sud u Podgorici. Po izricanju sam rekao ko su stvarni autori. Tako da će i drugostepenu odluku donijeti ista ruka samo će formalni potpis biti Apelacionog suda“, kazao je Jovanović.

On je ponovio da je u pitanju politički proces, policijsko oružje, policijski doušnici i poltiička presuda

Kako je rekao, žalili su se da bi ostao trag taksativno nabrojanih sramota Višeg suda u Podgovrici i kako bi pred nekim drugim instancama imali mogućnosti da ističu sve ono što je cjelokupna javnost imala šansu da vidi.

„A to je apsolutno nepoštovanje prava na odbranu, nedozvoljavanje odbrani bilo kakve dokazne inicijative i netačno i malociozno tumačenje ključnog dokumenta da Saša Sinđelić 27. septemba u Rusiju nije ulazio“, poručio je Jovanović.

Milanu Kneževiću četiri mjeseca kućnog zatvora

Sve vijesti